Демократски савез позвао је данас политичке факторе у БиХ да што хитније формирају Савјет министара, те поручио да је опструкција у овом процесу, која јасно долази из бошњачког политичког корпуса, на штету свих грађана БиХ.

ДЕМОС подсјећа да је законски рок за формирање Савјета министара истекао 21. децембра и напомиње да не постоји ниједан реалан разлог због којег не би требало да је окончано конституисање органа власти на нивоу БиХ.

“Република Српске је окончала конституисање свих органа власти након општих избора и спремна је да се конституишу и органи власти на нивоу БиХ. Евидентно је да постоје опструкције у политичком Сарајеву због чега позивамо све политичке партије да учине додатне напоре и да у корист свих грађана Републике Српске и Федерације БиХ окончамо процес формирања власти”, саопштено је из ДЕМОС-а.

У саопштењу се додаје да је легитимна одлука политичких партија које чине власт у Српској да за предсједавајућег Савјета министара предложе Зорана Тегелтију, који је доказао да је стручан и одговоран у обављању функције министра финансија Републике Српске.

“Не видимо ниједан разлог за опструкцију његовог именовања од бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, што се управо дешава. Право Републике Српске је да на позиције у Савјету министара предлаже људе за које сматра да ће најбоље и најодговорније обављати повјерене функције”, истиче се у саопштењу.

Из ДЕМОС-а понављају да опструкција у процесу формирања Савјета министара не иде ни у чију корист, те напомињу да је највећи број људи у Савјету министара, који обављају послове у техничком мандату, изабран на посланичким листама у парламентима у БиХ и истовремено обављају и министарске послове, што је политички некоректно, а од чега грађани БиХ немају никакву корист.