БАЊА ЛУКА, 27. август – Републичка управа за игре на срећу је током седам мјесеци ове године остварила приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу од 49.231.636 КМ, док је добитак у истом периоду лани износио 36.243.939 КМ, изјавио је вршилац дужности директора ове управе Александар Дошић.

Дошић је за Срну рекао да, процентуално изражено, то представља остварени приход по тим сегметима већи за 36 одсто.

– Позитивни резултати у убирању прихода, које Републичка управа за игре на срећу биљежи из мјесеца у мјесец, неминовно су посљедица примјене новог Закона о играма на срећу, који је омогућио напреднији систем контроле приређивача и њиховог рада у законским оквирима, а што све заједно доприноси смањењу сиве економије у Републици Српској и повећању буџетских прихода – истакао је Дошић.

Он је навео да би потпуни ефекат Закона о играма на срећу требало да буде постигнут успостављањем рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу у Српској, чије је увезивање у току и који ће омогућити потпуни увид у све аспекте приређивања игара на срећу у Републици Српској.

– Укратко, све што раде приређивачи игара на срећу биће видљиво контролним органима, чиме ће се додатно стати у крај илегалном приређивању, односно спријечити било какве малверзације са приходима приређивача – рекао је Дошић.

Према његовим ријечима, Српска у погледу увођења рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу у потпуности прати праксу развијених земаља које већ одавно имају развијен такав систем.

Он је појаснио да такав систем подразумијева потпуну контролу уплата и исплата у области игара на срећу и тим начином ће и инспектори Републичке управе за игре на срећу у сваком тренутку на терену имати увид у легалност рада приређивача, у сваком дијелу Републике Српске.

Дошић је позвао грађане Републике Српске да, уколико имају сазнања о илегалном приређивању игара на срећу, о том обавијесте Управу, како би инспектори предузели мјере и радње из своје надлежности.

– Позивам приређиваче да послују у складу са важећим прописима дефинисаним Законом о играма на срећу и самим тим допринесу јачању економије Српске – рекао је Дошић.