БАЊА ЛУКА, 06. јула – Предсједница Организације жена ДЕМОС и предсједница Актива жена ДЕМОС Добој Александра Бошковић истакла је у разговору за “Expricalicu” да је ДЕМОС млада политичка партија која свакодневно расте, али и која мотивише жене да се укључе у политику и да почну доносити одлуке.

Она је истакла да се Актив жена ДЕМОС-а у Добоју свакодневно шири, као и да се структура чланства стално обогаћује.

Госпођо Бошковић, Ви истовремено обављате функције предсједнице Организације жена ДЕМОС-а на републичком нивоу и предсједнице Актива жена ДЕМОС-а Добој. Да ли стижете завршити све обавезе којих је, претпостављам, веома много?

-Обавеза је заиста има много, али од њих никад нисам бјежала..напротив. Често преузимам на себе и оно што би требало да одради неко други, а све у циљу бољег функционисања организације, посла или породице. Вјероватно је то до особе. Вучем поријекло из Црне Горе а тамо су жене те које су вриједне, тако да то није проблем!
Активности има и на републичком и локалном нивоу и то треба све искоординисати. Ја сам првенствено захвална за повјерење које ми је дато. Желим да будем максимално оперативна и да мој рад буде препознатљив. Нисам неко ко се крије иза рада других. Више дјелујем него што причам. Трудим се да не говорим, ако немам шта паметно да кажем. Заговорник сам да наша дјела говоре о нама”.

Познато је да ГО ДЕМОС-а Добој, добро стоји са бројем својих чланова.
Да ли сте, од тога броја, задовољни бројем који чине жене, односно чланице Актива жена ДЕМОС-а Добој?

ДЕМОС је млада политичка партија која свакодневно расте. Жене су ту, мада се теже опредјељују за политичко дјеловање. Стално их мотивишемо да се укључе и почну доносити одлуке које се тичу њих, њихових породица и цијелог друштва. То је свугдје отприлике исто.

Ако упоредимо добојски Актив жена ДЕМОС-а са организацијама жена других политичких странака које дјелују на добојском подручју, јесте ли задовољни бројем својих чланица, организацијом али и самом структуром чланица у погледу образовања и старосне доби?

-Као што сам напоменула, сваким даном наш се актив шири. Не поредимо се са другим. Имамо своје планове и зацртане циљеве. Сви смо ми свјесни како данас функционише политичка сцена. Имате позицију, имате ресурсе и одатле вам и бројније чланство. Лично мислим да је то кратког даха. ДЕМОС је заиста задовољан својим чланством јер ми у Добоју немамо посебне ресурсе и све даме су са нама из жеље да подрже наше идеје и људе који заслужују ту подршку, људе који имају своје вриједности, како личне тако и професионалне. Оне нису ту што морају и то ме посебно чини срећном. Структура чланства је разнолика у сваком погледу. Обогаћује се сваким даном, а посебно сам задовољна подршком младих девојака, када је у питању Актив жена ДЕМОС-а Добој, а наравно и момака гледајући сјелокупно на ГО ДЕМОС-а Добој. Стасавају генерације у које сам током свог професионалног дјеловања уткала дио себе да од њих направимо добре и успјешне младе људе. То добро ми се сада као бумеранг враћа, стварно сам срећна због тога.

У поређењу са другим активима жена Ваше странке, односно Организације жена ДЕМОС-а, може ли се рећи да је добојски актив један од бројнијих?

-Бити задовољна је блага ријеч! Пресрећна сам! Добојски Актив жена је сигурно један од најбројнијих али и најактивнијих актива у Републици Српској.
Стално смо у контакту са свим чланицама на терену. Организујемо истовремено по више акција које су препознатљиве, како у самом граду, тако и широм Републике Српске.
И сам предсједник Чубриловић, када год је у прилици, похвали наш рад.
Међутим, све то не било могуће без велике помоћи предсједника нашег ГО ДЕМОС-а Добој, господина Слађана Јовића. Кад год смо предложиле неку акцију, увијек нас је подржао и нашао начин да помогне, како би се иста реализовала.

Имате ли претпоставку колико би мандата на изборима могле добити чланице Актива жена ДЕМОС-а Добој?

-Не знам која, али некада је једна жена, борац за женска права, рекла да ће бити задовољна када у парламенту види све жене. Чудили су се тој изјави, међутим то што у неким парламентима сједе све мушкарци, није чудно?!
Шалу на страну! Ако жена постоји више од мушкараца, а све су то гласачи, зар није реално очекивати такав резултат и на изборима? Хајде да кажем да бих ја била задовољна да то буде 2:1 у корист жена… може и 2:2, немамо ништа против! Опростите, покушавам бити духовита, али има ту много реалности о чему говорим.

Желите ли нешто поручити женама на подручју дјеловања добојског ГО, односно Актива жена?

Порука је кратка! Придружите нам се да заједно креирамо нашу будућност и будућност наше дјеце. Немојте да будемо само критичари, већ активни учесници промјена које се морају дешавати. Изађите на изборе и гласајте за жене ДЕМОС-а. За квалитетне жене. Не буде ли жена у владајућим структурама, како да се надамо бољим условима за живот и рад жена. Како да се боримо против насиља било које врсте ако нема ко да у скупштини, парламенту, дигне глас? Жена за жену! Искрено..без љубоморе и зависти!”