БАЊА ЛУКА, 13. априла – Борба против невидљивог, али изузетно опасног непријатеља, новог вируса корона, у други план је бацила све оно што живот чини животом, јер је превасходни циљ очување здравља становништва, сваког појединца понаособ.

У том и таквом времену „на чекању“ су и политичке активности, испланиране у неком срећнијем времену, прије појаве вируса и увођења ванредног стања.

Свјесна је тога и предсједница Организације жена ДЕМОС-а, Александра Бошковић, која наглашава да се у овом периоду не дјелује страначки, већ људски, да чланице најмлађе политичке странке у Републици Српској, у складу са својим могућностима, помажу колико могу и гдје могу.

-У овом периоду не дјелујемо страначки. Сарађујемо са свим људима добре воље и дјелујемо гдје је помоћ потребна. Да бисте били хумани и добри људи треба да дјелујете срцем, вјером да чините добро дјело без страначких дресова. Њих сада треба да оставимо код куће – поручила је Александра Бошковић.

  • Пандемија вируса корона у протеклих мјесеци и по дана, бацила је у други план комплетан зивот у Репубици Српској, па тако и политику. Но, вриједне жене ДЕМОС-а у цијелој Репубици Српској не сједе скрстених руку, већ дају свој допринос борби против вируса. Шта би посебно истакли у овом тренутку?

АЛЕКСАНДРА БОШКОВИЋ: Пандемија, у којој се налазимо је, дефинитивно, избацила из колосјека сваког појединца, све пословне субјекте, а сходно томе и дјеловање политичких партија. С обзиром на цијелу ситуацију, те ванредно стање, које је на снази, свједоци смо да су сва јавна окупљања и активности одложене до даљњег. У основи наше платформе је, прије свега, брига о човјеку, породици, економији и заштити државе и свих њених интереса, а ништа се не може и не смије мјерити или поредити са бригом о здрављу људи и због тога и овај период схватамо као један у низу од изазова који су пред нама. Здравље свих наших становника у Српској, без обзира на припадност по било којој основи, је наш приоритет. Само здраво друштво може донијети просперитет. Жене ДЕМОС-а су сигурно једна од јачих карика наше странке. У овом периоду не дјелујемо страначки. Сарађујемо са свим људима добре воље и дјелујемо гдје је помоћ потребна. Да бисте били хумани и добри људи треба да дјелујете срцем, вјером да чините добро дјело без страначких дресова. Њих сада треба да оставимо код куће, а добро дјело се препозна, јер га чине људи, не странке. Људи то препознају. Не бринем ја за то. Посјећујемо угрожене категорије и свака од нас помаже у својој локалној заједници онолико, колико је то у нашој моћи, у складу са својим могућностима.

  • Пред нама је и највећи хришћански празник Васкрс. Прошле године, иако Организација жена на нивоу Републике Српске није званично постојала, жене ДЕМОС-а су спровеле низ хвале вриједних хуманитарних акција. Да ли ће тих акција бити и ове године, с обзиром да живимо у ванредном стању?

АЛЕКСАНДРА БОШКОВИЋ: Васкрс је, на срећу свих хришћана, највеселији празник. То што га дочекујемо у оваквим околностима, не умањује његову величину и радост, коју он доноси. Он ће се, дефинитивно, обиљежити скромније и у складу са прописаним ограничењима у виду окупљања. Међутим, има ли веће благодати од породице и обиљежавања таквог празника са својим најближим? А ако већ говоримо о Васкрсу, даћу себи за право да поменем једну од десет Божјих заповјест која каже: “Љуби ближњег свог као себе самог!“ Па, има ли веће радости, а онда и снаге која нам је потребна  за то. Лако је љубити оне који су далеко. Треба љубити оне који  су поред нас, да љубимо све њихове добре и мање добре особине. Ја не сумњам да ће свака од наших чланица за Васкрс учинити макар једно добро дјело и обрадовати оне, које тог дана можда нема ко да обрадује.

  • Прије непуних пет мјесеци изабрани сте за предсједницу Организације жена ДЕМОС-а. На шта сте посебно поносни у том периоду?

АЛЕКСАНДРА БОШКОВИЋ: Тако је. Као што сам напоменула, нама се сви планови мијењају због тренутне ситуације. Свјесни смо да мушкарци одлазе тамо гдје има више политичке моћи и новца. Научене смо да смо тише, да мушкарци испричају шта имају, па ако баш треба да нешто кажемо, онда то и учинимо. Времена се мијењају. Ја подстичем колегинице да буду гласније, да лобирају за своје предлоге, да научимо онај мушки начин понашања у политици и да се умрежавамо. Ми често изађемо са добрим предлогом, али нисмо обезбиједиле мрежу, која ће нас подржати. Наш парламент и локалне скупштине треба да буду слика нашег становништва, гдје је тај однос отприлике 50:50. Овај законски минимум који се тражи при формрању листа је само дјелимично испуњавање квоте за предају изборних листа. Жена нема довољно у локалним скупштинама, на руководећим функцијама, али сам за то да увијек те функције када се додијеле свима, па и женама прије свега оправда квалитет. Као примјер уважавања квалитета жене је и функција замјеника предсједника партије, која је код нас додијељена једној јакој жени, госпођи Споменки Стевановић. Оно на шта сам поносна је однос жена, који смо успоставили код нас у ДЕМОС-у. Ја сам и на Основачкој скупштини рекла да треба да помогнемо једна другој, а да завист и љубомору оставимо код куће, јер успјех једне жене само може водити успјеху друге. Она, која другачије мисли, сигурно није на добром путу и тешко да може доприњети општем напретку, а и сигурна сам да ни њен успјех није дугорочан. Ми ћемо радити на економском оснаживању свих жена, образовању, борити се против насиља било које врсте. Ја сигурно нисам још реално имала прилике да направим неке „велике“ потезе, али се не плашим изазова и рада. У име свих жена ДЕМОС-а обећавам да ће ДЕМОС бити поносан на њих, јер наше вријеме тек долази.

  • Да ли сте задовољни положајем ДЕМОС-а на политичком небу Републике Српске?

АЛЕКСАНДРА БОШКОВИЋ: ДЕМОС је за врло кратко вријеме изградио стабилну патијску инфраструктуру, чини и дио извршне власти на простору Републике Српске. Наш предјседник, господин Недељко Чубриловић,  је предјседник Народне скупштине РС, а то довољно говори о квалитетима које има и повјерењу, које ужива наш предсједник. Министрица трговине и туризма госпођа Сузана Гашић је у потпуности оправдала повјерење, те побрала похвале, како ДЕМОС-а, тако и коалиционих партнера и грађана, што је у суштини најбитније. Израстамо у озбиљну политичку партију, која постаје незаобилазан партнер у креирању друштвено- политичког живота у РС. Међутим, у политици морате радити на јачању своје партије да би вас други уважавали. Само јаки сте им интересантни и на локалном и републичком нивоу.

  • Пред нама су и локални избори. Да ли је ДЕМОС спреман за прву изборну утакмицу?

АЛЕКСАНДРА БОШКОВИЋ: Локални избори би требало да буду прва провјера наше снаге. Опет се враћамо на пандемију, хтјели ми то или не. Наше политичко дјеловање у виду промовисања ДЕМОС-а на терену је у фази мировања. Да нам то иде на руку, не иде. Сасвим логично. У модерном свијету маркетинг сваког новог производа, па и политичке идеје и афирмације нове политичке партије је неопходан да би се представили, пришли потрошачу, у овом случају бирачу или гласачу. Све у свему, ситуација је таква каква јесте, прихватамо је и понашамо се у складу са њом. Не обећавамо куле и гадове. Обећавамо пуно рада, поштене политичке борбе, што очекујемо и од других, а све у циљу бољег и квалитетнијег живота свих нас у нашој Републици Српској. Сви смо креатори свог живота, али бавећи се политиком преузимате одговорност креирања живота других и не смијемо изиграти то повјерење. То морамо имати у виду.