БАЊА ЛУКА, 24. априла – Систематски прегледи за спортисте у Републици Српској, старости до 18 година ће бити бесплатни, а за ову намјену биће утрошено око 450.000 КМ које ће равноправно обезбиједити Министарство породице омладине и спорта у Влади Републике Српске и Фонд здравственог осигурања, а прегледе ће обављати Завод за медицину рада и спорта Републике Српске.

Споразум су потписали министарка породице омладине и спорта у Влади Републике Српске Соња Давидовић, директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић и директорка Завода за медицину рада и спорта Анка Шмитран Ђурић.

У прошлој години Завод за медицине рада и спорта обавио је око 10.000 прегледа, а код 17 спортиста откривени су проблем због којих нису могли да наставе да се баве спортом, док је већи број оних који су упућени на додатне претраге.

– Ми смо задовољни гдје видимо заједичку сарадњу институција. Завод је здравствена установа која пружа заштиту спортистима на подручју цијеле Републике Српске путем нашег центра у Бањалуци и мреже наших центара од Прједора, Добоја, Бијељине до Источног Сарајева. Наравно да је здравстевена заштита врло важна, а посебно спортиста до 18 година и ја се надам да ће оваква сарадња бити озваничена Законом о спорту и да ће она бити рјешена најбољи могући начин – изјавила је Анка Шмитран Ђурић.