ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 19. ФЕБРУАРА  – Директор Завода за медицину рада и спорта Републике Српске Анка Шмитран Ђурић изјавила је Срни да се у наредном периоду планира наставак едукација и набавка додатне опреме ради увођења нових услуга и унапређења здравствене заштите радника и спортиста.

Ђурићева је истакла да је, прије свега, неопходно осавременити опрему за услуге здравствене заштите спортиста, изразивши наду да ће се у томе успјети уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства породице, омладине и спорта, локалних заједница и других надлежних институција.

Она напомиње да медицина рада и спорта није организована према принципу регистрације корисника услуга, већ је доступна свим грађанима и послодавцима у зависности од њихових потреба, а листа чекања не постоји и услуге се обављају сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова.

Ђурићева истиче да су услуге овог завода, које су послодавци обавезни да организују за запослене – прегледи прије заснивања радног односа, периодични и систематски прегледи, оцјене радне и здравствене способности и разне друге специфичне оцјене – од прошле године омогућене и становницима Сарајевско-романијске регије.

Према њеним ријечима, у новим просторијама Завода, у дограђеном дијелу Дома здравља Источно Сарајево, који је отворен у октобру, могући су и ванредни прегледи радника, прегледи вида за оне који раде на рачунару дуже од четири часа дневно и слично.

“Завод пружа и услуге као што су љекарски прегледи за издавање возачке дозволе, набављање и држање оружја и муниције, љекарских увјерења за посао, упис на факултет, средње школе, студентске и ђачке домове, боравак у Републици Српској, осигурање и све друге врсте љекарских увјерења. Завод ће, како и до сада, обављати и систематске прегледе спортиста у овој регији”, навела је Ђурићева.

Ђурићева је подсјетила да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обезбиједило 150.000 КМ за простор организационе јединице Завода у Источном Сарајеву, а Завод је из властитих средстава финансирао набавку опреме и инвентара потребног за рад и обављање услуга у пуном капацитету.

“Кадар је адекватно обучен”, нагласила је Ђурићева и додала да се по потреби ангажују специјалисти, а најчешће из Болнице “Србија” са којом постоји уговор о сарадњи.