ПАЛЕ, 11. августа – Оптужница која је данас подигнута против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милоша Лукића још једна је у низу потврда тога како у Сарајеву виде Републику Српску и како и колико (не) поштујују њене институције и надлежности, оцијенио је посланик ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић.

Он је истакао да је данашња оптужница директан удар на суверенитет и уставни поредак Српске и доказ да у Сарајеву ништа од тога нису спремни поштовати.

“Тамошњим институцијама, и онима који њима управљају да ли из Сарајева или из канцеларија по градовима Запада, једино је важно оно што они мисле и сматрају правом и сада је и више него јасно да се не либе да то спроводе у дјело кршећи све правне принципе и норме. Kао народни посланик у Народној скупштини Републике Српске гласао сам за закон због којег је данашња оптужница подигнута, а Народна скупштина је тијело које има законодавну улогу у нашем правном систему. Та улога коју имамо ми као народни посланици, коју има Народна скупштина Републике Српске, улоге Владе Српске, институције Предсједника Републике Српске су нешто што нам даје Устав Републике Српске и само нам их он, и грађани који нам на изборима дају своје повјерње, могу одузети и то је, очигледно, нешто што тешко пада политичком Сарајеву“, истакао је Станишић.

Он је додао да је то политичка прича и игра Сарајева и Запада у којој они желе понизити све оно што носи предзнак Републике Српске и њеног правног субјективитета.

„Ово је политичка прича у којој није у питању ни Додик, ни Лукић, ни Стевандић, нити Станишић или неки други посланик или представник институција Републике Српске, већ је у питању Република Српска и све оно што она представља. И баш због тога немамо права да ћутимо или да се повлачимо пред очигледним наметањем силе“, нагласио је Станишић.

Додао је и да му је жао што и 31 годину од њеног оснивања и скоро 28 година од Дејтона Република Српска представља трн у оку многима, наглашавајући да је сигуран да су по овом питању у Српској сви јединствени и да „никоме и никада нећемо дозволити да понижава наше институције, наше грађане, а тиме и све жртве које су дате да би Српска данас била то што јесте“.