ПАЛЕ, 30. априла – Ацо Станишић, в.д. директора “Електродистрибуције” Пале, рекао је да је ово предузеће, упркос мањој производњи на хидроелектранама због временских услова, ипак остварило добит од 938.686 КМ.

Станишић каже да је и поред пандемије, по резултатима пословања, прошла година била најуспјешнија те да су трошкови предузећа максимално смањени.

“Један од наших првих задатака у процесу реструктурирања “Електропривреде РС” био је смањење броја радника, што је увијек осјетљив процес. На јавни позив за добровољни одлазак уз стимулативну отпремнину пријавило се 116 радника, који су углавном били радници који нису електроструке”, рекао је Станишић.

НН: Како је “Електродистрибуција” Пале пословала током пандемије вируса корона и колико је она утицала на само пословање?

СТАНИШИЋ: Само неколико дана по преузимању дужности директора “Електродистрибуције” Пале затекла нас је пандемија вируса корона, која и данас не јењава, непрестано нас суочавајући са бригом за лично, али и здравље наших ближњих и причињавајући огромне штете привреди Републике Српске. Предузеће је пословало, уз поштовање свих мјера и препорука надлежних институција, трудећи се да осигура несметану испоруку електричне енергије и правовремено отклони све сметње и кварове и реализује планиране инвестиције. Оно што бих нагласио јесте да смо у току године успјели реализовати све планиране пројекте, упркос свим ограничењима у раду до којих је довела пандемија. Морам истаћи да је то заслуга свих радника који су показали одговорност и подигли радни учинак за више од једне четвртине. Наравно, оправдана очекивања и захтјеве управе наградили смо тако што смо радницима електроструке повећали плате од 10 до 17 одсто.

НН: “Електропривреда Републике Српске” почела је са реструктурирањем предузећа и смањењем броја радника. Како се тај процес одразио на “Електродистрибуцију” Пале?

СТАНИШИЋ: Циљ реструктурирања је стварање ефикасног и финансијски одрживог предузећа. Комуналне услуге су једна од најосјетљивијих категорија и становници су подложни упијању неистина, усљед страха да ће им бити ускраћена одређена права или наметнуте неке обавезе. Због тога је потребно корисницима и јавности правовремено саопштавати шта подразумијевају промјене у организацији те да ли ће оне имати утицаја на кориснике услуга и какви су то евентуални утицаји и посљедице. Како би се избјегле манипулације са овим темама и пласирање дезинформација, трудили смо се да овај процес буде транспарентан у дијелу који се тиче корисника и да ове информације буду јавно доступне и правовремено саопштаване. Један од наших првих задатака у овом процесу био је смањење броја радника, што је увијек осјетљив процес. На јавни позив за добровољни одлазак уз стимулативну отпремнину пријавило се 116 радника, који су углавном били радници који нису електроструке, те смањење броја радника кроз овај процес није угрозило функционисање у сегменту снабдијевања и одржавања мреже.

НН: Функцију директора преузели сте у марту прошле године. Како је завршена прошла година у финансијском смислу и шта очекујете од ове године?

СТАНИШИЋ: Када сам почетком марта прошле године преузео дужност директора “Електродистрибуције” Пале, нисам ни слутио какви нас све изазови очекују у току 2020. године. У финансијском смислу година је била изазовна, јер је наплата потраживања била оптерећена тешком ситуацијом у којој су се нашли наши корисници, а додатно оптерећење нашој ликвидности представљале су и отпремнине радницима који су у склопу поступка реструктурирања добровољно напустили наше предузеће, а за које смо до данас издвојили 4,6 милиона КМ. Такође, сушна година одразила се лоше и на производњу у нашим хидроелектранама, гдје смо забиљежили производњу мању за 1,3 милиона КМ у односу на планирану, односно за 1,2 милиона КМ нижу у односу на производњу остварену у 2019. години. Успјешно смо сервисирали све текуће расходе, али и непланиране и додатне расходе у износу од 5,5 милиона КМ и на крају године остварили добит од 938.686 КМ. Желио бих истаћи да је 2020. година, упркос пандемији, по резултатима најуспјешнија година од оснивања “Електродистрибуције” Пале, а и да су трошкови предузећа максимално смањени. У 2021. години очекујемо прије свега побољшање епидемиолошке ситуације и коначно окончање пандемије, али и побољшање укупне друштвено-економске ситуације у Српској, опоравак привреде, повећање инвестиција и, свакако, још боље пословне резултате на крају године.

НН: Закључно с априлом Дирекција за снабдијевање електричном енергијом купаца у РС преузима послове снабдијавања од дистрибутивних предузећа. Ко ће сада наплаћивати електричну енергију и радити искључења нередовних платиша?

СТАНИШИЋ: Електродистибутивна предузећа као и “Електродистрибуција” Пале престају са пословима снабдијевања струјом и постају само дистрибутери. Дирекција је по добијању дозволе за рад од надлежне Регулаторне комисије за електричну енергију Републике Српске од 1. априла ове године преузела послове јавног снабдјевача електричном енергијом купаца у Републици Српској, чиме су електродистрибутивна предузећа у саставу “Електропривреде Републике Српске” изгубила право на снабдијевање купаца електричном енергијом. Тако од 1. априла више од 60.000 купаца електричне енергије са територије коју је снабдијевала “Електродистрибуција” Пале електричну енергију плаћа на рачун Дирекције, а на рачунима за април биће назначени и нови бројеви жиро рачуна на које ће се вршити плаћања. Оно што је свакако битно напоменути јесте то да цијена електричне енергије остаје непромијењена, искључиво се мијења начин плаћања. До сада смо искључивали само оне купце који имају већи дуг, док оне с мањим дуговањима засад само опомињемо. Међутим, ако се ти дугови ускоро не измире, мораћемо ићи у тужбе и овом приликом позивам све оне који имају проблем с плаћањима заосталих потраживања да се “Електродистрибуцији” обрате са захтјевом за репрограм плаћања постојећег дуга, како би избјегли судске таксе и додатне трошкове у случају покретања судског поступка. Након априлског рачуна, односно након преласка снабдијевања на Дирекцију, фактурисање, наплату, укључења и искључења са мреже вршиће Дирекција за снабдијавање, док у надлежности “Електродистрибуције” остаје искључиво чисти пренос електричне енергије, одржавање и ширење мреже.

НН: Када је ријеч о ширењу мреже, какви су планови “Електродистрибуције” Пале?

СТАНИШИЋ: У наредном периоду “Електродистрибуција” Пале планира значајна улагања у електроенергетску мрежу на подручју које је под нашом дистрибутивном надлежношћу. Капитална улагања планирамо на подручју свих радних јединица, а највећи број улагања биће реализован у Фочи, док су у Сокоцу већ започете реконструкције далековода. Опредјељење Жељке Цвијановић, предсједнице РС, Владе Републике Српске и Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, јесте да кроз значајна улагања позиционирају Јахорину на регионалној, али и међународној туристичкој мапи, а кроз своје планове рада подржала ју је и “Електродистрибуција” Пале и у протеклом периоду реализовали смо низ улагања на подручју електоенергетске мреже на олимпијској планини. У наредном периоду извршићемо ревитализацију постојећег далековода и изградњу новог далековода према Јахорини, јер тренутни мрежни систем не може да испратити све потребе изградње и потрошње, до чије је експанзије дошло посебно у протеклих неколико године.