БАЊАЛУKА, 30. јула – Политичко-економски савјет ДЕМОС-а размотрио је данас програм мјера у области саобраћаја и јавног превоза, чији је циљ безбједност младих, а посебно дјеце у саобраћају и њихова едукација, рекао је предсједник савјета Миле Дмичић.

Након сједнице Политичко-економског савјета ДЕМОС-а у Бањалуци, Дмичић је рекао новинарима да је овим програмом, који је саставни дио изборног програма ове странке, предвиђена изградња, регулисање и остваривање свих мјера и активности у вези са саобраћајем и превозом у јединицама локалне самоуправе.

“Овим је предвиђено стварање система јавног превоза који ће бити доступан за све и то са становишта јефтине цијене, могућности временског програмирања услуга превоза, те стварања погодности за угрожене категорије становништва”, истакао је Дмичић.

Члан Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Милија Радовић рекао је да су Републици Српској потребни градови по мјери грађана, а не аутомобила, односно да буде што више зеленила на којем би се ђеца безбрижно играла и градова у којима дјеца безбједно иду и враћају се из школе.

Он је рекао да је у мјерама ДЕМОС-а безбједност дјеце на првом мјесту, због чега ће предложити да се у Закону о основном образовању уведе одредба да сва дјеца у седмом и осмом разреду науче кроз образовање да возе бицикл и да добију потврду да су прошли обуку за управљање бициклом.

“У Закону о основном образовању предложићемо да се уведу безбједни школски путеви, односно да школа и јединица локалне самоуправе ураде елаборат на који начин дјеца долазе у школу и шта можемо учинити да њихов пут буде безбједнији”, рекао је Радовић.

Он каже да се ДЕМОС залаже за што мање аутомобила у центрима градова Републике Српске, за што мање буке, издувних гасова, те афирмацију вожње бицикла и пјешачења.