БАЊАЛУКА, 28. ЈУЛА – Генерални секретар Демоса Боран Босанчић изјавио је данас Срни да одлука Кристијана Шмита о наметању техничких измјена Изборног закона БиХ представља ретроградан приступ јер такве врсте измјене треба да се раде кроз редовну прламентарну процедуру, као у свакој нормалној земљи.


“То није добар приступ, а ако се анализира ова наметнута одлука, очито је да се њом иде у корист бошњачкој компоненти у БиХ, да Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ даје овлаштења каква нема ниједна таква комисија у свијету, јер ЦИК може изрећи казне и до 30.000 КМ, те може суспендовати и удаљити кандидате из изборног процеса, а чак може и да поништи овјеру политичке партије, иако је та овјера извршена у складу са законом”, рекао је Босанчић.

Реагујући на одлуку Кристијана Шмита о наметњу техничких детаља Изборног закона, Босанчић је рекао да све то говори колико се иде преоштро, колико је ретроградно и да се иде ка компликовању односа у БиХ.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима. Ријеч је о техничким измјенама Изборног закона које се односе на интегритет избора.