БАЊА ЛУКА, 1. маја – Прошло је више од пет мјесеци од званичног оснивања Демократског савеза – ДЕМОС, а том моменту претходио је период „диференцијације“ унутар ДНС-а, започет након посљедњих општих избора, који је представљао увод у утемељење нове политичке странке, чији је генерални секретар Боран Босанчић.

Босанчић се осврнуо на раније најаве из врха ове партије, чији је први човјек Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, да ће ДЕМОС актуелни период дочекати са формираном страначком инфраструктуром у свим дијеловима Српске.

Да ли се у овом моменту може „подвући црта“, када је ријеч о организационим дометима непуних пола године постојања ваше партије?

ДЕМОС је за веома кратко вријеме на организационом плану урадио много посла. Формирали смо 42 општинска и градска одбора, а припрема се још неколико скупштина. Значи, до краја маја имаћемо формиране скоро све одборе у Републици Српској. Такође, до тада ће бити формирано свих девет регионалних одбора и тиме ће бити створени услови за формирање Предсједништва странке. Наравно, настављамо да радимо на организацији кроз формирање Одбора младих и Одбора жена, стручних одбора и комисија и других тијела. Значи, рад на организацији наставља се пуном снагом.

Недавно је предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио да СНСД диктира односе у преговорима у владајућој коалицији, али да би било коректно да кадрови из ваше странке остану на досадашњим позицијама у јавном сектору и институцијама Републике Српске. На основу досадашњих искустава, може ли се рећи да је расплет такав?

На основу досадашњих преговора, мислим да је то извјесно. ДЕМОС је задовољан досадашњим преговорима и чињеницом да смо прихваћени као озбиљан коалициони партнер. Ми смо на претходним изборима без икаквих калкулација подржали заједничке кандидате, а ондје гдје су људи из ДЕМОС-а водили одборе и изборне штабове, заједнички кандидати су убједљиво побиједили. Сигурни смо да ће коалициони партнери то цијенити. Наш посао, као младе странке, јесте да на одговарајуће позиције именујемо стручне, одговорне и честите људе, који ће остваривати добре резултате на тим позицијама.

У јавности је недавно помињана могућност будућег заједничког дјеловања ДЕМОС-а и НДП-а, а поједини функционери странке Драгана Чавића афирмативно су оцијенили такву потенцијалну комбинацију. Какав однос имате према замисли о удруженом изборном наступу ваше двије странке?

Са НДП-ом није било никаквих разговора о теми удруживања, а ни с било којом другом странком. Ми смо отворени за појединце из свих странака и оне субјекте који желе да се „утопе“ и прихвате нашу политику, али удруживања с неким политичким субјектима нисмо разматрали. Моје лично мишљење је да не треба да правимо никакве видове удруживања, нити коалиција, док се не тестирамо на првим изборима који предстоје, а то су локални избори. Тада ће се све видјети, како стојимо у којим локалним заједницама. Ми смо странка која има озбиљну страначку инфраструктуру у свим градовима и већим центрима.

Будући да је ДЕМОС дио владајуће коалиције, како оцјењујете првих 100 дана рада Владе Републике Српске на чијем челу је премијер Радован Вишковић, а у којој и ви имате министра?

Влада Републике Српске остварује добре резултате, а посебно треба истаћи низ добрих приједлога и иницијатива у области растерећења привреде и повећања запослености, иако је 100 дана кратак период и за озбиљне резултате и оцјене. Наш министар, госпођа Драгица Ковач, по мени, ради веома добро, и то ће се тек видјети у наредном периоду. Сматрам да у наредном периоду Влада Републике Српске треба да се интензивније бави демографском политиком и опоравком села, и да то третира као два кључна циља. Премијер Радован Вишковић, као човјек који је дуго био и народни посланик, разумије шта су основни проблеми у Републике Српске и сигурно ће се са њима суочити, у границама надлежности и финансијских могућности.

Да ли завршена фаза турбулентних односа ДЕМОС-а и ДНС-а?

ДНС и ДЕМОС су двије различите партије, а на тај турбулентни период стављена је тачка. Само једну ствар не могу да прихватим у изјавама функционера ДНС-а, а то је тврдња да су Недељко Чубриловић и наши народни посланици напустили Демократски народни савез, јер то није истина. Чињеница је да су они искључени, а није нико напустио странку, и то су два различита појма између којих постоји огромна разлика.

Како гледате на невоље с којима се ваша бивша странка суочава у Приједору и може ли се, по вашој процјени, хипотетички разлаз ДНС-а и СНСД-а у том граду одразити и на републички ниво?

Приједор је посљедица низа ствари и догађаја који су се у посљедње вријеме дешавали. Међутим, то је њихова брига, а не наша. Нас радује што приједорски одбор ДЕМОС-а јача сваким даном, у самом Приједору имамо изузетно јак Градски одбор, а ДНС није наша брига, иако имамо понуде неких функционера ДНС-а да се укључе у ДЕМОС, али ћемо такве одлуке доносити у договору с људима који воде наше градске и општинске одборе и на бази наших процјена.

(опција)