БАЊА ЛУКА, 1. фебруара – Према посљедњим анализама, више од 65 одсто чланства ДНС-а у свим дијеловима Републике Српске приступило је ДЕМОС-у, као и већина чланова бившег Главног одбора те странке и одборника у локалним скупштинама, каже Боран Босанчић, генерални секратар ДЕМОС-а.

– Тај тренд се наставља и наредних дана очекујемо приступање још неколико одборника ДНС-а, али и неких других партија ДЕМОС-у. Фокусирани смо на припрему странке за наредне локалне изборе на којима ћемо показати снагу ДЕМОС-а. ДНС је за нас завршена прича и прошлост и не осврћемо се на изјаве појединаца из бивше странке, који изгледа немају паметнија посла него да се баве ДЕМОС-ом и нашим људима – каже Босанчић.

Видимо да Марко Павић сваку прилику користи да у негативном контексту помене ДЕМОС и челнике те странке. Због чега нема реакција с ваше странке на Павићеве тврдње?

Већ сам рекао да смо ми причу са Павићем и његовом екипом завршили. Било би пристојно од Павића да се у својим медијским иступима престане бавити ДЕМОС-ом и да се позабави стањем у свом дворишту. Људи у ДЕМОС-у су фокусирани на стварање страначке инфраструктуре у свим дијеловима Републике Српске и немају времена да реагују на Павићеве тврдње у медијима у које ни он, а ни оно мало преосталих часних чланова ДНС-а не вјерује.

Због чега је Павић одлучио да странку подијели искључујући из ДНС-а најутицајније људе као што су Недељко Чубриловић и Споменка Стевановић и да се окрене екипи “мангупа” којој Милорад Додик и СНСД приписују отворено коалирање са кандидатима опозиције Вукотом Говедарицом и Младеном Иванићем?

То је питање за Павића. Он, вјероватно, најбоље зна зашто је стао иза тих људи.

Павић тврди да чланови ДНС-а приступају ДЕМОС-у због пријетњи и уцјена. Да ли је то тачно?

То је замјена теза и неистина, јер је управо Павић учествовао у смјенама наших људи, који су брутално отјерани из ДНС-а, зато што нису прихватили да буду дио странке у којој одлучују придошлице и финансијски моћници.

Павић је недавно изјавио да је ДЕМОС-у приступило само седам општинских одбора ДНС-а?

Павић веома добро зна да је само у бањалучкој регији ДЕМОС-у приступило седам бивших општинских одбора ДНС-а. Такође, зна да су у ДЕМОС-у комплетни бивши градски одбори ДНС-а Бањалука, Зворник, Бијељина, као и већина чланова Градског одбора у Добоју. У ДЕМОС-у су и бивши одбори ДНС-а из Теслића, Станара, Градишке, Пала, Сокоца, Фоче, Шамца, Брода и бројних других општина.

Какво је стање у осталим срединама у којима је дошло до цијепања ДНС-а?

Задовољни смо стањем на терену. ДЕМОС-у приступају бројни чланови и не само они који су некада били у ДНС-у. Ускоро ћемо јавност упознати са овим информацијама, а највећи прилив нових чланова имамо у Семберији, на Романији, у Херцеговини, зворничкој и бањалучкој регији, а до краја марта сви одбори ће бити формирани и у приједорској регији.

Какво је стање у Бањалуци на релацији ДЕМОС – ДНС?

Одлука о искључењу предсједника Чубриловића из ДНС-а, коју су изгласали Павић и придошлице у тој странци, била је сигнал нашем чланству у ком ће правцу кренути. Више од 90 одсто чланства ДНС-а у Бањалуци је приступило ДЕМОС-у. Недавно смо имали и изборну скупштину Градског одбора ДЕМОС-а, која је показала нашу снагу у Бањалуци. Не бавимо се стањем у ДНС-у у Бањалуци, а сама чињеница да је председник Повјереништва професор Стано Станић поднио оставку довољно говори.

Недавно је Драгутин Родић, функционер Павићеве странке, оптужио медије да фаворизују ДЕМОС. Због чега толико незадовољство медијима?

Па зато што је сваком честитом човјеку јасно да су се у ДЕМОС-у окупили људи који су годинама заједно, који политику не доживљавају као средство за остваривање личних интереса. То је и медијима јасно, поготово након бруталних смјена наших људи, којима је једини гријех био то што су се супроставили тајкунизацији бивше странке. Придошлицама и моћницима, који су умислили да се новцем може све купити, па и људско достојанство, ни у кампањи за опште изборе нисмо дозволили да нас изманипулишу и увуку у исти строј са онима који су убједљиво поражени у октобру прошле године.

Има ли врх ДЕМОС-а намјеру да, у контексту предстојећих локалних избора 2020. године, окупља око себе и друге опције, као што је недавно учињено са „Снагом Херцеговине“ у Требињу?

Разговараћемо са свима, али не по принципу који је уништио нашу претходну странку, а огледао се у томе да појединци у странци прво добију позицију, па тек онда чланску карту. Свако може доћи и с нама се равноправно борити, па на основу тога шта заједно освојимо и да дијелимо. “Снага Херцеговине” г. Слободана Шарабе показала је изузетну коректност, без било каквих уцјена је постала дио ДЕМОС-а и сви који буду показивали ту врсту спремности за коректну сарадњу добро су дошли.

Осим страначке функције, ви сте и одборник у Скупштини града Бањалука. Након разних прекомпозиција у току овог мандата, у бањалучком градском парламенту готово да нема опозиције. Као припадник већине, шта бисте означили као предности, а шта као мане таквог односа снага?

Предност је да се одлуке доносе брзо и без проблема, јер немате случајеве да неко ко је превага у већини уцјењује градоначелника и на тај начин отежава или блокира рад Градске управе. Наравно, мана може бити у томе да се један дио људи који по дубини обављају одређене позиције успавају, јер су заштићени комотном скупштинском већином. Али вјерујем да ће градоначелник Радојичић знати да их продрма, да прате његов темпо рада.