БАЊА ЛУКА, 1. јануара – У завршници године иза нас, Деморатски савез – Демос саопштио је да је завршен процес конституисања свих планираних органа ове странке.

Имајући у виду чињеницу да је таква фаза у постојању сваке политичке организације увијек повод за својеврсну „инвентуру“, разговор са генералним секретаром Демоса Бораном Босанчићем започели смо освртом на инфраструктуру с којом Демокатски савез улази у нову, изборну годину.

– Демос у 2020. годину улази као озбиљна и организована странка. До сада смо формирали 57 градских и општинских одбора, а конституисали укупно осам регионалних одбора. Остаје нам још регија Посавина коју ћемо конституисати одмах иза новогодишњих и божићних празника. Имамо 67 одборника у градским и општинским скупштинама, а у Бањалуци шест одборника, што посебно истичемо. Ту су и четири народна посланика, министар у Влади РС, предсједник Народне скупштине и остало, што представља значајан политички капитал пред локалне изборе 2020. године – каже Босанчић.

Шта бисте означили као специфичности Демоса у односу на остатак политичке понуде у РС, односно као нестандардне моменте, које грађани могу да региструју само у вашем политичком профилу?

Оно што издваја ДЕМОС у односу на друге политичке странке јесте спремност на компромис и саборност, на договор о свим значајним националним питањима и тражење заједничких рјешења. Такође, издвајамо се по кадровима који на најбољи начин представљају странку – без афера, спремни да системе и послове на којима се налазе само унапређују, што је за све странке које су у власти врло важно. Снага ДЕМОС-а јесте и у спремности да се бави свим питањима која су значајна за квалитет живота грађана, од насеља и мјесних заједница па до нивоа БиХ.

Да ли ће општинске и градске организације Демоса имати слободу при успостављању евентуалних предизборних, а касније и постизборних коалиција са другим странкама, или ће тај аспект бити централизован, уз стриктне директиве одборима с ким могу, а с ким не смију ступати у партнерства на локалном нивоу?

Тај процес је у свим политичким странкама обостран, што значи да су важни ставови страначких врхова, али и локалних организација и то се не може само једноставно наметнути, јер онда немате добре ефекте таквих одлука. Демос је дио коалиције коју предводи СНСД и у оквиру тог блока ћемо долазити до заједничких рјешења. Свака локална заједница је специфична за себе и биће премет разматрања међу коалиционим партнерима. Још није било разговора о тој теми са коалиционим партнерима.

Како гледате на изјаву в. д. предсједника ДНС-а Ненада Нешића да ова странка разматра покретање иницијативе за смјену предсједника НСРС? Такође, како гледате на чињеницу да је та намјера обзнањена у дану када је предсједник Демоса Недељко Чубриловић хоспитализован, усљед здравствених проблема?

Прије свега, крајње је некоректно и испод сваког политичког нивоа да се у таквом моменту подносе или разматрају било какве иницијативе. Иначе, то је њихово политичко право, али за оне којима је стало до владајуће коалиције и саме Републике Српске има далеко озбиљнијих ствари и проблема којима се треба бавити. Можда је најава да би неки чланови ДНС-а могли да пређу у ДЕМОС изазвала такву реакцију, али то је политички процес и врата ДЕМОС-а су отворена за све људе, без обзира да ли су до сада били ангажовани у ДНС-у или некој другој политичкој странци или можда нису нигдје били ангажовани.

Да ли ће одлазак Марка Павића са чела ДНС-а и избор нове, прелазне гарнитуре која ће у наредним мјесецима предводити ову странку промијенити релације Демоса са том партијом, које су биле у оптицају у протеклих годину дана?

То прије свега зависи од људи који сада воде ДНС. ДЕМОС је реалност, а та реалност биће још видљивија након локалних избора. Претходних годину дана слушали смо приче о „провјетравању“ и омаловажавање настанка ДЕМОС-а, а онда се пред крај године потврдило све што смо ми говорили. Лично бих волио да се више не бавимо једни другима, јер вријеме које је пред нама доноси нове изазове, а они који то не могу да схвате остаће на маргинама политичког одлучивања.

Раније сте били резервисани према приближавању Демоса и НДП-а, па и могућим заједничким листама ове двије партије у будућности. Да ли су се, са протоком времена, појавиле нове околности које би утицале на корекцију вашег првобитног става да Демос треба да самосталним наступом „измјери“ властиту политичку тежину?

Поједини медији тада објавили да ће доћи до уједињења ДЕМОС-а и НДП-а, што није било тачно, јер о томе није било разговора. Имамо коректан однос с НДП-ом и уколико се закључи да је сарадња интерес обје политичке странке, могуће да до тога и дође, а прије свега мислим на заједничке одборничке листе у оним локалним заједницама гдје процијенимо да ће то допринијети бољем резултату. Све ће бити предмет анализе, свака локална заједница појединачно.

Како врх Демоса оцјењује реализацију споразума владајуће коалиције о подјели функција у јавним предузећима и у извршној власти? Има ли и даље „кратких спојева“?

Споразум се реализује коректно, а оно што ја очекујем јесте да се након формирања Савјета министара БиХ убрза реализација, јер постоје сви услови.

Како гледате на актуелни политички тренутак који је на нивоу РС обиљежен растом тензија између два блока и инцидентима у парламенту Српске, док је на нивоу БиХ након стагнације дошло до помака, у виду сагласности о Савјету министара и Програму реформи? Имате ли објашњење за овај преокрет, будући да је дуго било обрнуто?

Вјероватно је успјех СНСД-а у формирању Савјета министара повећао нервозу опозиције, као и пад рејтинга опозиционих политичких странака, јер је г. Додик још једном показао да успјешно влада ситуацијом у БиХ. Такве ствари се увијек покушавају компензовати неким додатним активностима које би довеле до веће подршке у бирачком тијелу. То је разумљиво све до оног момента док нису угрожене институције Републике Српске. Народна скупштина је темељ демократије у РС и главни стуб Републике Српске и надам се да ће и они којима је лична промоција на првом мјесту схватити да и у промоцији постоји разумна граница. Из Народне скупштине требамо слати слику снажне, одлучне и јаке Републике Српске, без обзира на политичке разлике, а не слику подјеле и сукоба.