БАЊА ЛУКА, 19. октобра – Наш слоган је “Без дилеме – Српска прије свега”. Имамо потврђену листу у 55 локалних заједница, очекујемо да у свакој локалној заједници постанемо парламентарни, да имамо одборнике и вјерујемо да су ти резултати оствариви.

Ријечи су ово Борана Босанчића, шефа Главног изборног штаба ДЕМОС-а и генералног секретара ове странке, који је у интервјуу за “Независне” говорио о престојећим локалним изборима, предизборној кампањи која је почела у петак, те очекивањима странке, која се први пут такмичи на изборима у БиХ.

НН: Први пут на изборе излазите као ДЕМОС. Шта очекујете да ћете остварити на овим, за ДЕМОС, првим изборима?
БОСАНЧИЋ: Иако се ради о групацији људи који имају значајно политичко искуство и раније су били на листама, ово је први пут да на изборе излазимо као ДЕМОС. Вјерујемо да ћемо направити добре резултате. Наш слоган је “Без дилеме – Српска прије свега”. Вјерујемо да ће из ДЕМОС-а бити изабран сигурно неко за начелника општине и то би за нас као нову политичку странку био значајан резултат. Имамо кандидате за начелнике у Шековићима, Дринићу, Kотор Варошу, Чајничу, Kрупи на Уни и сматрамо да имамо добре шансе да они у овим општинама постану начелници. Нисмо постављали кандидате за начелнике по сваку цијену, већ смо били у договору с коалицијом, када је у питању подршка за одређене кандидате за начелнике, јер желимо да правимо дугорочан договор што се тиче политичке сцене.

НН: Изборна кампања је почела у петак. Шта очекујете од изборне кампање? Да ли очекујете да буде прљава или политички коректна?
БОСАНЧИЋ: Вјерујем да ће политичка кампања бити прљава и тешка, иако бих волио да протекне фер, колико она то може да буде у политичким околностима када имамо много политичких странака, субјеката, и самим тим и много кандидата. Наравно, увијек се дешавају варнице на терену. Генерално, мислим да нема разлога да политичка кампања прелази у тешке ријечи и тешке тензије, већ би требало да се води коректна кампања, гдје ће сви изаћи са својим идејама и приједлозима како да се побољашају локалне заједнице. Сматрам да кампања треба да буде такмичење идејама, а не тешким ријечима.

НН: Да ли сте већ саставили изборне листе, а ако нисте, имате ли још нека имена у плану?
БОСАНЧИЋ: Ми имамо потврђену листу у 55 локалних заједница. Очекујемо добре резултате у свим тим заједницама, да у свакој од њих постанемо парламентарни и да имамо одборнике. Вјерујемо да су ти резултати оствариви. У 48 локалних заједница учествујемо самостално, у седам смо саставни дио коалиције гдје имамо заједничке листе.

НН: Kолико кандидата имате за одборнике, а колико за начелнике општина? Да ли можете да издвојите нека звучна имена?
БОСАНЧИЋ: Укупан број кандидата који представљају ДЕМОС на локалним изборима је 1.098 по локалним заједницама. То је значајан број за једну новоформирану политичку странку. Наш циљ је минимално 60 одборника у скупштинама градова и општина и вјерујемо да смо близу тог резултата, да нам је тај резултат достижан. Такође, пет кандидата имамо за начелнике општина. У локалним заједницама се ради о препознатљивим именима. У Бањалуци је носилац листе Слободан Станаревић, начелник Одјељења за просторно уређење, у Добоју је носилац Слађан Јовић, директор Градске топлане, а листу у Фочи предводи Споменко Стојановић, народни посланик. Замјеник предсједника наше странке Споменка Стевановић је носилац листе у Зворнику. Носилац листе у Палама је Ацо Станишић, директор “Електродистрибуције” Пале, листу у Градишци носи Владимир Јанковић, потпредсједник Скупштине, у Приједору носилац је Томислав Прпош, потпредсједник странке, а у Бијељини народни посланик и потпредсједник странке Милан Дакић. Препорука и жеља ДЕМОс-а је била да сви функционери који могу да остваре одређене резултате буду на листама. Ево, и ја као генерални секретар ДЕМОС-а сам на листи за Бањалуку, на редном броју 3. Једино Недељко Чубриловић, предсједник странке, није на листи, али наша процјена је била да он мора да буде активан на простору цијеле РС, како би све наше листе направиле резултат, с циљем да тамо гдје смо близу цензуса, да га пређемо, а тамо гдје смо јаки да остваримо још боље резултате.

НН: Ви сте кандидат за одборника у Скупштини града Бањалука. Kакав изборни резултат ДЕМОС очекује у Бањалуци?
БОСАНЧИЋ: У Бањалуци очекујемо да ће ДЕМОС и даље остати дио скупштинске већине и друга по снази странка. На нашим листама се налазе искусни политички радници, попут досадашњих одборника, којих је било шест у Скупштини града Бањалука. Ту имамо и значајан број дама, које ће сигурно бити освјежење на политичкој сцени, такође ту је и један број младих људи. ДЕМОС ће дати пуну подршку кандидату за градоначелника Игору Радојичићу. Не само зато што имамо потписан коалициони споразум, већ и зато што смо с њим имали изузетну сарадњу у протекле четири године. Желимо да се та сарадња настави како на обострани интерес политичких партнера, тако и прије свега на интерес грађана Бањалуке.

НН: По чему се ДЕМОС издваја у односу на друге политичке партије које учествују на овим локалним изборима, па чак и у односу на коалиционе странке?
БОСАНЧИЋ: Иако то не доноси политичке резултате, ми покушавамо да на кључна мјеста и позиције именујемо прије свега одговорне људе. Иза особа које су кадар ДЕМОС-а нема афера. Сваки систем којим руководи кадар ДЕМОС-а је стабилан и успјешан. Тај број можда није нешто велик, ми смо у процентима власти око седам одсто, али је сигурно успјешан. У Бањалуци Одјељење за просторно уређење, на чијем челу је наш кадар, омогућило је значајне инвестиције у овом граду. Тренутно је у Бањалуци активно 55 градилишта, то је успјех градске администрације. Ми ћемо настојати у наредном периоду да на кадровске позиције поставимо озбиљне и одговорне људе.