БАЕА ЛУКА, 6. новембра – Генерални секретар Демоса Боран Босанчић изјавио је данас Срни да је иницијатива за одржавање ванредних избора за Народну скупштину Републике Српске неозбиљна и неодговорна.

– Република Српска је у задатим роковима формирала органе власти и они функционишу без проблема. Таква иницијатива је позив и за додатно трошење новца грађана у сврху политизације – рекао је Босанчић коментаришући изјаву генералног секретара ПДП-а Милка Грмуше да наредне године упоредо са ванредним изборима за Представнички дом парламента БиХ и локалним изборима буду одржани и ванредни избори за Народну скупштину Српске.

Говорећи о застоју у формирању власти на нивоу БиХ, Босанчић је истакао да треба што прије приступити измјенама Изборног закона БиХ и дефинисати рок од три мјесеца у којем, у складу са изборном вољом бирача, морају бити формирани органи власти, а у случају да се то не догоди да буду расписани нови општи избори.

Он је подсјетио да је предсједник Демоса Недељко Чубриловић тај став презентовао и у разговору са представницима ОЕБС-а у БиХ.

– Демос позива парламентарне странке у Српској да дефинишу заједнички став о измјенама Изборног закона БиХ, који би био упућен у процедуру у Парламентарну скупштину БиХ. Уколико би о овоме био постигнут консензус политичких партија, министри из Српске у техничком мандату у Савјету министара у овом случају не би имали разлога да зауставе ову иницијативу – каже Босанчић.

Према његовим ријечима, Изборни закон БиХ је у многим сегментима недоречен и неефикасан и БиХ или неке њене дијелове, попут Мостара, држи у перманентној кризи.