БАЊАЛУКА, 12. јануара  – Догађај године у Бањалуци јесте завршетак реконструкције и обнове Банског двора и отварање праћено концертом. Велика је ствар да је Бански двор обновљен јер је то храм културе, како Бањалуке тако и шире, а сама манифестација која је то пратила Бањалуку је сврстала у ред метропола.

Истакао је у интервјуу за Српскаинфо одборник ДЕМОС-а Боран Босанчић, који сматра да су 2019. годину у Бањалуци обиљежили још изградња Зеленог моста и Источног транзита.

Идеје за које ће се, заједно са својом партијом, залагати у овој години и које су, каже, већ кандидовали према градоначелнику су: израда катастра подземних инсталација, повећање средстава за пољопривреду, наставак водоснабдијевања, као и значајније активности у промоцији туристичких потенцијала.

– Поред тога, мислим да је неопходна и куповина земљишта за потребе Града како би се обезбиједили одређени садржаји: игралишта, паркови, излетишта. Неоходно је у наредном периоду размислити и о формирању Одјељења за имовинско-правне односе, а које би пратило и реализовало активности на заштити градске имовине са другим надлежним институцијама – говори Босанчић.

Који бисте пројекат Града похвалили, а који сматрате промашајем?

За похвалити су свакако изградња Зеленог моста, кружних раскрсница, растерећење саобраћаја у граду и пројекти водоснабдијевања који су започети, као и санација друштвених домова у сеоским и приградским мјесним заједницама. Издвојио бих и пројекат водоснабдијевања у мојој МЗ Рекавице за који сам се и лично залагао јер је био велики проблем као успјешно завршен. Нисам примјетио да је било промашаја у пројектима изузев да су можда понеки могли да имају веће ефекте.

Која добра идеја или иницијатива грађана није препозната, а мислите да заслужује подршку?

Иницијативе за које сам се залагао, и у наредном периоду ћу, да се старе школе по селима које нису у функцији претворе у Планинарске домове или да се остваре нека друга врста садржаја. Овдје очекујем прије свега подршку Туристичке организације града као и других нивоа власти, али и одређених удружења грађана да се позабаве овом темом. Град поред великог броја пројеката које је реализовао није могао да се бави и овим питањем али вјерујем да је ово тема која треба да се реализује у наредне четири године.

Сједнице НСРС обиљежиле су многе увреде, каква је атмосфера у градском парламенту?

Што се тиче атмосфере у градском парламенту мислим да је она коректна и позитивна. Опозициони одборници се на парламентаран и демократски начин боре за своје идеје и циљеве док владајућа коалиција настоји да афирмише све добре ствари које су урађене. Надам се да ће се овакви трендови наставити и у 2020. изборној години.

Како коментариште честе изостанке одборника са скупштинских сједница?

То је питање за њих, партије које их кандидују и бираче који су им дали глас. Вјерујем да ће грађани знати да препознају оне који су радили у њиховом интересу.

Треба ли заинтересованим грађанима омогућити да присуствују сједницама бањалучке Скупштине, што сада није случај?

Присуство грађана сједницама локалног парламента би било добро али су проблем техничке могућности. Колико сам упознат и сада има могућности да присуствују удружења грађана и посматрачи из невладиног сектора.

Спој младости и искуства

Пред нама је изборна година, шта ћете понудити гласачима?

Поред идеја и иницијатива и конкретних приједлога за побољшање живота грађана о којима сам говорио, понудићемо прије свега квалитетне листе кандидата како у другим градовима, општинама тако и Бањалуци. То ће бити спој младости, енергије и политичког искуства који ће доприњети да се град развија и напредује.

Политика ДЕМОС-а неће бити политика лажних обећања, нераеалних циљева, тешких ријечи. Бићемо странка и људи компромиса и рјешења, а не сукоба. Знам да такав приступ не доноси брз политички раст али доноси стабилност јер ДЕМОС није странка за једне изборе.

Били смо друга странка по броју одборника у Скупштини града у 2019. години, вјерујем да ћемо то бити и послије локалних избора 2020. године и заједно са Игором Радојичићем као старим-новим градоначелником развијати нашу престоницу.