БАЊАЛУКА, 18. СЕПТЕМБРА  – Предсједник Градског одбора Демоса у Бањалуци Боран Босанчић позвао је градоначелника Драшка Станивуковића да се што прије састане са власницима приватних вртића и да их спријечи у њиховој намјери да дигну цијене вртића.

Босанчић је подсјетио да су поједини вртићи ових дана дигли цијену и до 40 КМ.

“Разумијем забринутост многих родитеља због поскупљења вртића. Цијене вртића у нашем граду постале су превисоке и то ствара додатни финансијски терет за многе породице. Мора се под хитно реаговати и забранити власницима да подижу цијене”, истакао је Босанчић.

Он је навео да је посебан проблем то што не постоји довољно градских вртића и да је више од 1.200 малишана овај пут остало без градског вртића, те су родитељи били приморани да их упишу у приватне, саопштено је из Градског одбора Демоса.

“Град даје субвенције родитељима, али оне очигледно више неће бити довољне. Мора се што прије направити социјална карта грађана и да се на основу ње дају подстицаји родитељима. Не могу исти подстицај добијати родитељи који раде за минималне плате и они који зарађују по неколико хиљада”, истакао је Босанчић.

Једно од рјешења овог проблема Босанчић види у градњи нових градских вртића.

“То је прва ствар коју Градска управа мора предузети. Треба наћи градске просторе и преуредити их и отворити нове вртиће. Један такав простор има, на примјер, у Основој школи `Милан Ракић` у Новоселији. Ту би се могао отворити велики градски вртић и тако олакшати ионако тежак живот наших суграђана”, појаснио је Босанчић и додао да је сигуран да таквих простора има још у Бањалуци.