БАЊАЛУKА, 20. ФЕБРУАРА – Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић истакао је да у што скоријем року треба преиспитати еколошке дозволе за градњу мини-хидроелектране на ријеци Дубокој у Грабовици код Kотор Вароша, уз оцјену да би реализација пројекта могла имати дугорочне штетне посљедице по животну средину.

Босанчић је рекао да подржава страначке колеге из Kотор Вароша, које су стале уз своје суграђане и траже да се обустави ова градња.

“Овај пројекат би могао имати дугорочно штетне посљедице по природну средину и локалну екологију. Хидроелектрана би могла угрозити ријеку и њен екосистем, а оне су од виталног значаја за заједницу и будуће генерације. Залажем се за очување наших водних ресурса, те позивамо надлежне органе да још једном преиспитају одлуку о дозволи за градњу мини- хидроелектране”, истакао је Босанчић, саопштено је ДЕМОС-а.

У саопштењу се наглашава да се љубитељи природе и бројни мјештани Kотор Вароша залажу за обуставе градње хидроелектране, те да је ДЕМОС, као много пута до сада, стао уз своје суграђане.

Општински одбор ДЕМОС-а Kотор Варош саопштио је да је та странка предузела све потребне радње како би се у законом предвиђеној процедури кренуло у процес оспоравања еколошке дозволе за градњу мини-хидроелектране на ријеци Дубокој.

“Од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске затражили смо да нам званично саопшти да ли еколошка дозвола за мини-хидроелектрану `Дубока` из 2017. године, која је издата од Министарства, одговара садржајем еколошкој дозволи која је раније била доступна на званичном веб-сајту Министарства”, рекао је члан Предсједништва которварошког ДЕМОС-а Ђуро Kрчић, који је и и одборник те странке у Скупштини општине.

Kрчић је подсјетио да је ова дестинација по својим природним љепотама, флори и фауни дуж корита ријеке Дубоке позната не само у оквирима Републике Српске и БиХ, него и у региону.