БАЊА ЛУКА, 03. фебруар – Демократски савез (ДЕМОС) успио је за кратко вријеме да изгради снажну страначку инфраструктуру широм Републике Српске, а идеја и визија ДЕМОС-а шири се веома брзо код народа, истакао је генерални секретар ове партије Боран Босанчић.

“Подаци са терена недвосмислено потврђују да нам из дана у дан све више грађана приступа. Народ је уз нас и, увјерни смо, да ће наша снага бити потврђена на локалним изборима у октобру”, изјавио је Босанчић за Срну.

Према његовим ријечима, у ДЕМОСУ-у су одлучни да на наредним локалним изборима освоје минимално 80 одборничких мандата у скупштинама општина и градова у Српској и на тај начин званично потврде да су респектабилан политички фактор на којег сви треба озбиљну да рачунају на политичкој сцени Републике Српске.

На питање какав је тренутно рејтинг странке у Републици Српској, с обзиром на чињеницу да је ДЕМОС недавно обиљежио годишњицу постојања и рада, генерални секретра странке наглашава да је за годину дана рада ријетко ко успио да створи озбиљну странку као што је то успјело људима из ДЕМОС-а.

“Што се тиче рејтинга, то ће једино мјеродавно да покажу избори. Уживамо повјерење грађана и увјерени смо у веома добре изборне резулатате, а то су показивала и задња истраживања која смо радили”, рекао је Босанчић.

Наводећи да ДЕМОС веома добро стоји на терену, он је нагласио да сама чињеница да до сада имају формираних 57 одбора широм Републике Српске јасно говори у прилог томе.

“ДЕМОС је у цијелој Републици Српској постао препознатљива политичка партија и увјерени смо у озбиљан напредак у наредном периоду”, додао је генерални секретар ДЕМОС-а.

На питање који су најважнији кораци ДЕМОС-а у наредном периоду с обзиром на то да се у октобру ове године одржавају локални избори, Босанчић је одговорио да припреме за локалне изборе крећу полако, али одлучно и системски организовану.

“Веома брзо ће бити формиран Изборни штаб странке и започећемо процедуре за предлагање и избор кандидата за одборнике у скупштинама градова и општина, као и формирање локалних изборних штабова, а све то с циљем квалитетне припреме за локалне изборе. На наредној сједници Главног одбора формираћемо стручне одборе и комисије које треба да дају идеје за развој локалних заједница у корист грађана Републике Српске”, појаснио је Босанчић.

Он је нагласио да су очекивања ДЕМОС-а од предстојећих локалних избора оптимистична и утемељена на објективним подацима са терена.

“Тренутно имамо 67 одборника у скупштинама општина и градова широм Републике Српске. То је респектабилан податак. Очекујемо резултат од око 80 одборника и са тим бројем би били задовољни. Такође, очекујемо да у коалицији са другим партијама остваримо побједу за начелнике и градоначелнике у бројним општинама и градовима”, рекао је Босанчић.

Он је најавио и да ће веома брзо почети разговори са потенцијалним коалиционим партнерима на локалном нивоу о подршци заједничким кандидатима.

Говорећи о основним програмским принципима ДЕМОС-а са којим ће изађи пред бираче у октобру, Босанчић је рекао да ДЕМОС припрема платформу за локалне изборе која ће бити конципирана на потпуно реалним основама.

“Циљ је да понудимо реалне и оствариве програме и рјешења, а не да то остане мртво слово на папиру послије избора као код многих других партија. Прије свега, бавићемо се питањима развоја привреде, демографским проблемима, одласком људи и како зауставити тај процес, обновом и опоравком села, капиталним пројектима, изградњом још боље инфраструктуре и многим другим питањима која се намећу у свакодневном животу”, истакао је Босанчић.

На питање на који начин ДЕМОС, као релативно млада партија, може да придобије повјерење грађана, генерални секретар ове странке је нагласио да су њихов капитал људи који чине ДЕМОС и њихова спремност да учине Републику Српску добрим мјестом за живот.

“Ми смо најмађа парламентарна странка, али нас бирачи веома добро препознају, јер имамо велико политичко и друштвено искуство. Радимо озбиљно и темељно. Сви они који његују политику народњачке оријентације су уз нас, јер тај политички простор најбоље представљамо. Народ је уз нас и са нама. Резултати нашег рада, уз велику подршку бирача, биће потврђени у октобру”, изјавио је Босанчић за Срну.