БАЊА ЛУКА, 8. МАЈА  – Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић упозорио је данас да је јавност у Републици Српској узнемирена након срамне првостепене пресуде Суда БиХ, којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

’’Чињеница је да је Суд БиХ у овом случају примјенио Кривични закон бивше СФРЈ из 1976. године чиме је омогућено да се осуђеној Елфети Весели може изрећи нижа казна од заслузене, чиме је доведена у повољнији полозај у односу на друге осуђенике за далеко мање бруталнија кривична дјела. Да је Суд БиХ примјенио Кривични закон БиХ из 2003. године висина казне која би се могла изрећи за ово кривично дјело би била од 20 до 45 година, односно Елфета Весели би била минимално осуђена на казну затвора од 20 година’’, нагласио је Босанчић.

Он је оцијенио да је поступање Суда БиХ и у овом случају засновано на двоструким аршинима, јер је за Србе пред том судском институцијом до сада у највећем броју случајева примјењиван Кривични закон БиХ из 2003. године.

’’Од Тужилаштва БиХ очекујем да поднесе жалбу на пресуду, а од Апелационог вијећа Суда БиХ да максимално пооштри казну, имајући у виду тежину и бруталност злочина’’, рекао је Босанчић.

Суд БиХ изрекао је јуче првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, док је оптужбе ослобођен њен надређени Сакиб Халиловић, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.