БАЊА ЛУКА, 13. фебруара – Процес који се води против вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића је апсурдан и монтиран само како би се нанијела штета Републици Српској, поручио је предсједник Градског одбора ДЕМОС Бањалука Боран Босанчић.

Босанчић је истакао да суђење Лукићу подсјећа на процесе са почетка двадесетог вијека.

Он је напоменуо да Закон о објављивању Закона и других прописа у члану три каже да “Службени гласник” објављује закона и друге акте које усвоји односно донесе Народна скупштина, предсједник Републике, Влада, Вијеће народа и други, док се у члану 10 наводи да је директор “Службеног гласника” и главни и одговорни уредник.

– Према томе, он је само техничко лице које је дужно да објави акт који усвоји Народна скупштина или други, а никако лице које може да каже шта се објављује, а шта не објављује – појаснио је Босанчић, који је и генерални секретар Народне скупштине Републике Српске.

Он је додао и да је у члану 80 Устава Републике Српске наведено да предсједник Републике указом проглашава закон који усвоји Народна скупштина у року од седам дана.

– Према томе, ни предсједник Републике, ни директор “Службеног гласника” нису у могућности да ураде било шта другачије од оног што је предвидио Устав Републике и закон о објављивању Закона и других прописа – рекао је Босанчић.

Да то нису урадили, указао је он, починили би кривично дјело напада на уставни поредак прописано Кривичним закоником Републике Српске, за шта је прописана казна и до 12 година затвора.

Босанчић је закључио да је Лукић само радио свој посао и да на тај начин није могао починити никакво кривично дјело, те да ако постоји правде, то ће бити доказано и током овог бесмисленог судског поступка који се води против њега.

– Пружамо апсолутну подршку Лукићу и предсједнику Републике Српске Милораду Додику у поступку који се води против њих у Суду БиХ. Ово је политички процес који против руководства Српске води Кристијан Шмит, а који није изабран за високог представника у БиХ – рекао је Босанчић.