БАЊА ЛУКА, 10. март – Шеф Kлуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је да су високи представници у БиХ радили мимо мандата и овлашћења датих Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, те да су наметали законе, а сваки је ишао у правцу развлашћивања Српске и централизације БиХ.

Стевановићева је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да је то само дио онога што су високи представници радили и подсјетила да, у складу са бонским овлашћењима, високи представник нема мандат да улази у надлежност парламента БиХ и да намеће законе.

“Дјеловање мимо мандата је самовоља и злоупотреба положаја. Имамо најаву да ће бити именован нови високи представник, али нажалост, без сагласности Републике Српске као потписника Дејтонског мировног споразума”, истакла је Стевановићева.

Према њеним ријечима, високи представници су били изнад воље народа, а резултат тога је да је БиХ заробљена између прошлости и будућности и са ограниченим суверенитетом.

“Нажалост, у земљи не влада повјерење. Зато питам политичаре који желе останак ОХР-а – да ли желе земљу са ограниченом сувереношћу или земљу у којој ће бити постигнут компромис и поштована права народа? Од одговора зависи којим ће путем ићи БиХ”, поручила је Стевановићева.