БАЊА ЛУКА, 26. октобра – Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да чланови Предсједништва партије сматрају да политика актуелне власти у Српској јесте и мора бити борба за очување уставне архитектуре БиХ која је садржана у Уставу БиХ.

“ДЕМОС подржава актере на политичкој сцени у Српској и БиХ, укључујући и међународне, који се залажу да воде политику с циљем очувања или повратка изворних начела Дејтонског мировног споразума”, рекао је новинарима Чубриловић након сједнице Предсједништва Главног одбора ДЕМОС-а.

Он је истакао да ДЕМОС сматра да је једино могућа БиХ коју је легализовао Дејтонски мировни споразум, те да није могућа другачије уређена.

“Оправдани су захтјеви Републике Српске за повратак надлежности са нивоа БиХ које су уз политичке притиске пренесене, а које су оригинално дате ентитетима. То не доводи у питање територијални интегритет БиХ и њен међународни положај и субјективитет”, додао је Чубриловић.

Он је нагласио да институције, које су добиле сагласност за пренос надлежности, нису показале ефикасност.

“ДЕМОС тражи од свих политичких актера у Српској да воде политику одбране и повратка изворних начела Дејтонског споразума што је насушна потреба БиХ, па и региона. Српска треба да се залаже само за оно што јој је гарантовано Уставом БиХ, а при томе не улазимо у надлежности било кога и не негирамо права Бошњака и Хрвата”, закључио је Чубриловић.

Говорећи као предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је сутрашња посебна скупштинска сједница важна за заштиту виталног интереса и за Српску.

“Опозиција треба да чита скупштински Пословник о раду. Пословником је прописано да онај ко тражи посебну сједницу дефинише и дневни ред”, рекао је новинарима Чубриловић.

Он је истакао да није био за ограничење броја дискусија посланика.

“Нема ограничења у дискусијама. Нажалост, видјеће се колико се политизује ситуација на посебној скупштинској сједници. Опозиција жели да политизује све и свашта, па и посебну сједницу”, додао је Чубриловић.

Шеф Kлуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће посланици опозиције моћи да расправљају о свим тачкама сутрашње сједнице Народне скупштине.

“Опозиција жели све да политизује, па и када говори о сутрашњој сједници”, каже Стевановићева.