БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је заједнички живот у БиХ могућ само без високог представника, те да је вријеме да из БиХ оду и стране судије у Уставном суду БиХ.

“О процесима и односима треба да се договарају домаћи политичари. Вјерујем да је могуће, иако тешко, наћи формулу заједничког живота”, изјавио је Чубриловић за “Политику”.

Он је рекао да има утисак да многи западни партнери и не желе нормализацију односа у БиХ, јер се стављају на страну Бошњака, што додатно компликује односе у БиХ.

Према његовим ријечима, чак и када представници бошњачких странака, које чине “тројку”, прихвате нека компромисна рјешења, они под притиском Бакира Изетбеговићеве СДА и још неких опозиционих странака и амбасада појединих држава, брзо одустану од њих.

Чубриловић је нагласио да се Република Српска не одриче свог идентитета и једино тражи да јој не умањују дејтонска права, која жели да сачува а изгубљена врати, док бошњачке странке желе да направе БиХ унитарном, што она по Уставу није, те додао да су у том надгорњавању прошле три деценије.

Говорећи о суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику пред Судом БиХ за непоштовање одлука Кристијана Шмита, Чубриловић је истакао да Додик не би био оптужен да има права и правде, те да већина грађана Српске сматра да је то суђење удар на институције Српске.

“На шта ће тај процес изаћи, тешко је прогнозирати. Извјесно је да већ сад због тога имамо политичке проблеме у БиХ”, рекао је Чубриловић, наводећи да нема даљег напретка у БиХ ако се искључи Додик, над којим стално види “Дамоклов мач” осуде.

Када је ријеч о односима Републике Српске са Србијом, Чубриловић је подсјетио на бројне заједничке пројекте у свим областима и истакао да је за Србе у Српској Србија матица и да је нормално да користе све механизме које пружа Споразум о специјалним паралелним везама и да односе треба још богатити и усавршавати на добробит грађана.

Што се тиче ауто-пута Београд-Сарајево, Чубриловић је рекао да је једна од тешкоћа та што из БиХ још нису усагласили комплетну трасу ауто-пута, да то “затежу” субјекти из Федерације БиХ, те оцијенио да ће се тај пројекат још дуго реализовати.

Чубриловић је указао да ће до краја ове године бити завршена прва дионица ауто-пута Кузмин-Бијељина од Кузмина до Сремске Раче, који се реализује са Србијом, а да ће се идуће године на тај ауто-пут прикључити Бијељина.

Он је навео да је, што се тиче жељезничког саобраћаја, прије неколико дана постигнут договор у вези са ревитализацијом пруге Добој-Тузла-Зворник, која би се послије прикључила на дионицу Лозница-Ваљево и тако ухватила прикључак на магистралну пругу Београд-Бар, што би било од капиталног значаја, прије свега за транспорт робе.

Чубриловић је рекао да су минулих неколико година успостављени добри односи РЕпублике Српске са Мађарском, Русијом, Кином и Бјелорусијом, који уважавају дејтонску позицију Српске и не мијешају се у политичкие односе, него су углавном фокусирани на економску сарадњу.

“Ми не кријемо да хоћемо сарадњу са тим државама, као и са западним државама, али је проблем у томе што нам већина њих, од САД, Велике Британије, Њемачке и других, постављају неприхватљиве услове за сарадњу. Знамо да су они развијенији и јачи, али не можемо прихватити вазалну улогу”, поручио је Чубриловић.