БАЊА ЛУКА, 10. мај – Предсједница Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко честитала је предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу 75. годишњицу Побједе над фашизмом.

„Овај јубилеј Побједе је опомена о страшним и трагичним годинама рата током којег су се наши народи борили заједно против нацизма. Српски војници, учесници партизанског покрета Југословавије, дали су непроцјењив допринос слому нацизма. Свјесни смо по коју цијену је била извојевана побједа, колико невоља и страдања су доживјели наши народи док су демонстрирали невиђено херојство и самопожртвовање“, написала је Матвијенко.

Она је истакла да 9. мај – Дан побједе за наше народе остаје дан праведности, поноса и општенародне туге због чега смо заувијек дужни онима који су одбранили нашу слободу.

„Битно је чувати историјско памћење о ужасавајућим злочинима нациста, спријечити покушаје искривњавања историје и препород нацистичке идеологије“, написала је Валентина Матвијенко у честитки предсједнику Чубриловићу поводом годишњице Побједе над фашизмом.

И предсједник Народне скупштине Републике Српске у име парламента и своје име упутио је честитку предсједници Савјета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације и руском народу.

„За нас из Републике Српске неспоран је одлучујући допринос руског народа у побједи над нацизмом и фашизмом у Европи и енергично се супротстављамо свим покушајима ревизије те неупитне историјске чињенице. Јединице совјетске Црвене армије ослободиле су више од десет држава данашње Европске уније, као и неке друге земље. Сваки мирољубиви и добронамјерни човјек мора се поклонити пред сјенима бораца који су пали у бобри против фашизма“, наводи се у честитки предсједника Чубриловића.

Истиче се да је наша обавеза да будућим генерацијама пренесемо истину о херојском страдању руског и српског народа у борби против фашизма и нацизма и да се жестоко супротставимо свим покушајима ревизије историјских чињеница.