БАЊА ЛУКА, 31. децембра – За развој туризма у 2022. години у Републици Српској буџетом је одређен грант од милион KМ, изјавила је министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, те изразила наду да ће постојати услови да би се могли посветити унапређењу и развојим пројектима у ДЈелатностима туризма и угоститељства.

Гашићева је у интервјуу Срни истакла да се мора више улагати у професионално оспособљавање особља у хотелима и угоститељским објектима.

Она је навела да су иза нас двије “чудне” године, 2020. и 2021. у којима су због пандемије вируса корона била условљена и другачија понашања, а да ће се видјети шта носи 2022.

“Те двије године били смо усмјерени на пружање помоћи угоститељству и туризму. Надам се да ћемо се окренути унапређењу и развојим пројектима у овим секторима”, појаснила је Гашићева у интервјуу Срни.

Она је напоменула да су претходних година постојали различити начини расподјле помоћи, а да се за ову годину одлучило за нешто другачије начине.

ПРЕДВИЂЕН ПРОФЕСИОНАЛНИ РАЗВОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ТУРИЗМУ, ВЕЛИKИ БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ

О Стратегији развоја туризма за период од 2021. до 2027. године, Гашићева је навела да се тим документом, између осталог, као један од стубова развоја туризма дефинише професионални развој запослених у тој области.

“Свјесни смо да морамо више улагати да добијемо професионално особље у хотелима и угоститељским објектима, зато је и један од стубова те стратегије стварање што квалитетније професионалне радне снаге”, рекла је Гашићева.

Она је истакла да је овом стратегијом бањски туризам високо позициониран приоритет у развоју туризма, али и развој других дестинација међу којима се посебна пажња жели посветити руралном туризму.

Гашићева је нагласила да је већ приличан број пријављених лица заинтересованих за помоћ која је према владиној уредби као једна врста субвенције усмјерена ка сеоским домаћинствима, бањсикм капацитетима и туристичким агенцијама.

“Износ од 550.000 KМ одређен том уредбом биће подјељен бањама и агенцијама сразмјерно броју пријављених радника на пуно радно вријеме, док ће 100.000 KМ бити сразмјерно подјељено на број сеоских домаћинстава која се пријаве, уз услов да су регистрована у АПИФ-у”, објаснила је Гашићева.

А ДЕСЕТ МЈЕСЕЦИ 2021. ГОДИНЕ ПРИKУПЉЕНО 1,1 МИЛИОНА KМ БОРАВИШНЕ ТАKСЕ

Министар Сузана Гашић оцијенила је да је 2021. година, обзиром на пандемију вируса корона била много успјешнија и да се позитивно завршила за секторе угоститељства и туризма.

Према њеним ријечима, за десет мјесеци ове године наплата боравишне таксе била је већа од 1,1 милиона KМ, што је у значајно повећање у односу на 2020. годину када је током те цијеле године прикупљено око 980.000 KМ.

“У 2021. години имали смо повећан број кретања туриста за око 50 одсто, долазака и ноћења у односу на 2020. годину која је била година затварања”, навела је Гашићева.

Највећи интерес, истакла је, туристи су исказали за бање, планине и град Требиње, а додала је и да је Бијељина била доста добро посјећена будући да је лоцирана на граници.

“У 2021. години домаћи туристи су били окренути дестинацијама у Српској тако да смо имали и велику промоцију домаћих дестинација и на средствима јавних информисања и на друштвеним мрежама и побудили смо интерес грађана Српске за домаће дестинације”, рекла је Гашићева.

Она је додала су домаћи гости интерес исказали за бањске капацитете, планине, али и мала сеоска домаћинства, односно за рурални туризам, који ће се развијати у наредном периоду.

Гашићева је најавила могућност поновног покретања пројекта туристичких ваучера у Српској, подсјетивши да су туристички ваучери уведени као мјера помоћи сектору угоститељства и туризма у јуну 2020. године, који се као пројекат проводио до јуна 2021. године, имали одличан резултат и одјек међу грађанима Српске.

РАСТ ЦИЈЕНА У СВИЈЕТУ ДОВЕШЋЕ ДО ЊИХОВОГ ПОВЕЋАЊА И У СРПСKОЈ

Говорећи о сектору трговине, Гашићева је навела да у трговинским радњама у Српској неминовно дође до повећања цијена с обзиром на ситуацију повећања цијена у свијету и у региону због пораста цијена енергената и транспортних трошкова.

Она је потсјетила да се цијене формирају слободно на тржишту, као и да је Влада Српске уредбом ограничавала марже на основне животне намирнице и нафтне деривате.

“То су законске мјере које Влада може предузети с обзиром на да је слободно формирање цијена, прије свега ради заштите свих грађана Српске. Свјесни смо да то не може да у значајној мјери да утиче на коначну цијену производа, али то су мјере које Влада може предузети и предузима их у интересу заштите грађана”, навела је Гашићева.

Она је рекла и да је сектор трговине погођен ситуацијом и са пандемијом вируса корона, гдје је долазило и до промјена у навикама потрошача, ограничења у кретању и транспорту роба.