БАЊА ЛУКА, 16. ЈУЛА – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је Компензациони фонд Републике Српске данас одобрио 8,5 милиона КМ за набавку 160.000 доза кинеске вакцине против вируса корона, за 80.000 грађана Српске.

Гашићева је рекла да ће ова количина вакцине бити набављена у наредном периоду, те позвала грађане да се вакцинишу у што већем броју.

– Посједујемо довољну количину вакцина, те су у неким градовима већ проведене акције вакцинисања грађана без заказивања – навела је Гашићева.

Он је рекла да су у току и разговори са Привредном комором Српске да се организује вакцинација запослених у одређеним привредним субјектима.

Гашићева каже да је на данашњој сједници Компензационог фонда било ријечи о Уредби за уплату пореза и доприноса, те и плата за одређене пословне субјекте којима је у марту рад био угрожен због пандемије вируса корона.

Она је навела да ће по овој уредби укупно 2,5 милиона КМ накнада бити уплаћено за око за 7.654 радника.

– Остало је још необрађених захтјева, гдје су потребне одређене допуне, те ће ова информација бити допуњена – рекла је Гашићева.

Она је додала да је на сједници Компензационог фонда Српске разматрана и тачка у вези са рефундацијом износа поводом искориштених туристичких ваучера у мају, за које је достављена сва потребна документација.

– За 54 пословна субјекта одлуком Компензационог фонда биће рефундирано 276.779 КМ на име искориштених ваучера у мају, док у наредном период очекујемо и захтјеве за ваучере који су искориштени у јуну – прецизирала је Гашићева.

Према њеним ријечима, циљ је да туристички ваучери у наредном периоду буду редован пројекат Владе Републике Српске, путем којих би била настављена промоција туристичких дестинација Српске.

– Надамо се да нећемо бити у ситуацији да се овај пројекат опет уводи као мјера помоћи, што је и био његов циљ, а према повратним информацијама тај циљ је и постигнут – рекла је Гашићева.