БАЊА ЛУКА, 03. октобра – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је до сада искоришћено више од 16.800 туристичких ваучера широм Републике Српске, што је показатељ да је кампања “Доживи Српску” била добар потез у вријеме пандемије вируса корона.

Гашићева је навела да је највише посјета забиљежено у бањским центрима, као и у етно-селу “Станишићи” код Бијељине и на Јахорини, а велики број посјетилаца биљеже и национални паркови, као и Требиње”.

Она је за “Глас Српске” рекла да су мала сеоска домаћинства имала добру посјећеност током протеклог љета и да се показало да је то сегмент у који треба улагати, односно да је сеоскиу туризам велика шанса за Српску.

Гашићева је подсјетила да су туристички ваучери мјера која је донесена с циљем помоћи привреди, те да ће зимовање са ваучерима зависити од епидемиолошке ситуације.

Она је истакла да је пандемија негативно утицала како на сектор туризма, тако и на сектор трговине, те да је за осам мјесеци ове године забиљежен пад од око 40 одсто у наплати боравишне таксе, док је туриста мање за око 50 одсто.

Према извјештајима Завода за запошљавање Републике Српске, Гашићева је подсјетила да је од половине марта до октобра ове године око 14.300 радника пријављено на њихову евиденцију.

“У истом периоду, 14.700 радника одјављено је са евиденције Завода због проналаска запослења или самозапослења, те можемо говорити о повећању броја запослених за око 400 радника и примјетном позитивном тренду запошљавања и флуктуацији радне снаге”, навела је Гашићева.

Она је додала да је у сектору трговине и угоститељства, према доступним подацима, 400 радника остало без посла у сектору трговине и 300 у угоститељству.