БАЊА ЛУКА, 14. март – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић сматра да је ситуација у вези са појавом седам нових случајева вируса корона у Српској озбиљна, али да грађани не треба да паниче и да стварају залихе животних намирница јер на тржишту нема несташица.

“Ситуација је озбиљна, али, уколико сви грађани поштују мјере које су презентовали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске, можемо да превазиђемо стање у којем се налазимо”, рекла је Гашићева.

Она је навела да грађани треба да избјегавају јавна окупљања, воде рачуна о хигијени, те да указују дјеци на неопходно понашање.

Гашићева је рекла за АТВ да је имала састанак са представницима већих трговачких ланаца, Привредне коморе и Инспектората Републике Српске, те да је више од 70 одсто локалних заједница доставило податке о стању на тржишту који показују да је ситуација уредна.

“Трговци су нас увјерили да је стање њихових залиха уредно и да могу да одговоре свим потребама нашег тржишта”, истакла је Гашићева.

Она је указала да, уколико буде поскупљења одређене робе на тржишту, Влада Републике Српске може да интервенише у складу са Законом о интервентним набавкама.

“Осим маски, за које је пријављено да је било поскупљења у апотекама, тренутно немамо званичних информација о неким значајнијим промјенама цијена”, рекла је Гашићева.

Она је истакла да ресорно министарство прати стање у привреди због евентуалних посљедица, којих ће сигурно бити.

“Kада је ријеч о ситуацији у туризму који је нама веома битан, још не можемо говорити о показатељима јер ће губитака бити сигурно. Већ имамо најава отказивања свих већих окупљања, планираних семинара и аранжмана”, рекла је Гашићева.

Она је навела да ресорно министарство тренутно ради на реализацији мјера које су данас усвојене и презентоване јавности, те ће се у наредном периоду разрађивати и предузимати у зависности како ситуација буде налагала.

“Влада Републике Српске ће учинити све напоре да поднесемо штету свих губитака који су пред нама. Једна од мјера је покушај разговора са банкарским сектором у смислу одређивања одређеног грејс периода за кредитна задужења”, рекла је Гашићева.