БАЊА ЛУКА, 04. новембра – Влада Републике Српске усвојила је данас уредбу о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе како би се смањиле малопродајне цијене основних животних намирницима, односно ради заштите животног стандарда нашег становништва, изјавила је министар трговине и туризма Сузана Гашић.

Гашићева је појаснила да се уредба, прије свега, односи на смањење маржи основних животних намирница у промету, односно спушта се у промету на велико са осам на шест процената и у промету на мало са десет на осам процената.

Према њеним ријечима, ради се о основним животним намирницама – кухињска со, животињска маст, сунцокретово уље, маргарин, млијеко, јогурт, пшенично брашно, производња хљеба, шећер кристал, храна за дојенчад и за бебе и производња фармацеутских препарата, односно лијекова.

“Сви смо свједоци у протеклом периоду кретања на тржишту, дешавају се огромна повећања цијена. Ради се, прије свега, о увозним, набавним цијенама на које не постоји начин да се утиче. Међутим, постоје механизми, начини да се утиче на крајњу цијену коју плаћају наши потрошачи у Републици Српској”, рекла је Гашићева на конференцији за новинаре послије сједнице Владе.

Она је истакла да ова мјера Владе не може бити објеручке прихваћена са свих страна заинтересованих, подсјетивши да су у протеклом периоду имали разговоре са удружењима трговаца, фармацеута.

“Свјесни смо тежине ситуације у којој се послује у протеклих годину, двије, али исто тако морамо бити свјесни ситуације у којој се становништво налази. Све је изазвано нестабилношћу и поремећајима на свјетским тржиштима, а Влада Републике Српске мора да дјелује на начин да заштити своје становништво”, истакла је Гашићева и додала да је управо ова уредба један од начина дјеловања.