БАЊА ЛУКА, 27. септембра – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић навела је да је за седам мјесеци ове године у Српској забиљежено 60 одсто више посјета туриста него лани и да то указује да ће Српска пронаћи начин да превазиђе и санира посљедице изазване пандемијом вируса корона.

Гашићева је поводом обиљежавања 27. септембра, Свјетског дана туризма, истакла да је та област једна од привредних грана на које је пандемија вируса корона имала веома негативан утицај, те напоменула да Република Српска треба да искористи потенцијал који има у природним богатствима, јер су управо то дестинације које су тражене на свјетском нивоу.

“Наше планине, ријеке, шуме и друге природне љепоте су управо оно чиме треба да се издвојимо из понуде свјетских дестинација и Републику Српску представимо у најбољем могућем свјетлу”, рекла је Гашићева у Бањалуци.

Према њеним ријечима, у ванредним околностима изазваним пандемијом вируса корона, када се у границе биле затворене, до изражаја су дошле одређене микролокације, те привукле велики број туриста, као што су сеоска домаћинства, национални паркови, бање и планине.

Гашићева је истакла да је план да се у наредном периоду ради на увезивању система за евидентирање броја посјета и ноћења туриста да би се знао прецизан број људи који долазе у Републику Српску и БиХ.