БАЊА ЛУКА, 28. јануара – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је данас Срни да ће са ресорним министром Србије Татјаном Матић, након заједничке сједнице влада Српске и Србије, разговарати о развоју заједничких пројеката који би допринијели регионалном јачању у сектору туризма и трговине, те могућностима заједничког наступа на трећим тржиштима.

Гашићева је истакла да се сарадња ресорних министарстава Републике Српске и Србије не задржава само на разговорима током заједничких сједница двије владе, већ је она континуирана.

Она је подсјетила да су, након заједничке сједнице двије владе у мају прошле године, ова два министарства потписала Меморандум у области туризма којим се унапређује њихова сарадња на начин да се омогући унапређење међусобног туристичког промета, те промовише сарадње одговарајућих субјеката и организација које послују у области туризма.

Ако буде прихваћен позив премијера Републике Српске Радована Вишковића за заједнички састанак влада Српске и ФБиХ, каже Гашићева, једна од тема њених разговора са федералним колегом свакако ће бити стратешки планови развоја овог сектора, начини подршке опоравку туризма у Српској и ФБиХ, али и промоција туристичких потенцијала на регионалном и међународном тржишту.

Она је додала да се сарадња коју Министарство трговине и туризма Српске има са Министарством екологије и туризма ФБиХ у највећем обиму огледа у координацији коју имају у пројектима са међународним партнерима, а који се реализују на подручју цијеле БиХ.

Гашићева је као један од актуелних пројеката навела пројекат америчке Агенције за међународни развој /УСАИД/ усмјерен на опоравак и развој туризма.

– Уз техничку подршку пројекта, Министарство трговине и туризма Српске је припремило Стратегију развоја туризма за наредни седмогодишњи период, која је у децембру усвојена на сједници Владе, а ресорно федерално министарство припремило је Стратегију развоја туризма – рекла је Гашићева.