БАЊА ЛУКА, 15. март – Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је данас да је Влада Српске утврдила Нацрт измјена и допуна Закона о заштити потрошача како би ова област била унапријеђена.

Гашићева је подсјетила да су постојећим Законом о заштити потрошача у Српској дефинисна основна права потрошача и начин њихове заштите.

“Свјетски дан потрошача је прилика да се они информишу о правима, да се укаже на значај заштите права потрошача и да се о овоме дебатује што више”, рекла је Гашићева поводом 15. марта, Међународног дана права потрошача.

Она је истакла да је Министарство трговине и туризма до сада на различите начине обиљежавало Међународног дана права потрошача, саопштено је из министарства.

“У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијуом предузели смо активности којима ће бити обиљежен овај дан. Имамо начин како да едукујемо потрошаче, како би исправно реализовали своја права”, додала је Гашићева.

Она је нагласила да је од посебног значаја сарадња са удружењима за заштиту потрошача.

“Удружења су вриједан саговорник Министарства трговине, јер добијамо информације са терена, односно како се права потрошача поштују. Једини исправан начин да права буду поштована јесте едукација потрошача и трговаца”, каже Гашићева.

Она је навела да Влада Српске годинама издваја новчана средства како би помогла рад удружења за заштиту потрошача, којих у Српској има 10, што ће чинити и у наредном периоду.

“И у наредном периоду Влада ће чинити све као би грађани Српске били информисани о својим правима. Стратешки циљ заштите потрошача мора бити унапређење квалитета живота, али и заштита њихових права”, рекла је Гашићева.