БАЊА ЛУКА, 31. августа – Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је за Срну да је закључцима лидера политичких партија у Републици Српској јасно и недосмислено дозвољено да српски представници гласају у заједничким институцијама БиХ, уколико би, у супротном, били угрожени интереси Републике Српске.

Чубриловић је истакао да је закључцима, које је усвојила Народна скупштина, јасно речено да не постоје услови за доношење одлука српских представника у Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске.

Поводом погрешних и злонамјерних интерпретација закључака које су предсједници политичких партија са сједиштем у Српској усагласили на састанку одржаном 26. јула, Чубриловић је нагласио да предсједници политичких партија нису донијели закључак о неприсуствовању сједницама, нити су рекли да српски представници не треба да иду на посао.

“Они су јасно рекли да представници Републике Српске у Савјету министара, Парламенту и Предсједништву БиХ, неће доносити одлуке или неће гласати за одлуке, осим када је то неопходно да би се спријечило доношење одлука које су против интереса Републике Српске”, истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, ово се прије свега односи на одлуку о улагању вета у Предсједништву БиХ када је повријеђен витални национални интерес српског народа.

То је, нагласио је Чубриловић, инструмент који је потребно користити ради заштите интереса Републике Српске, те ови закључци то јасно и недвосмислено дозвољавају.

“Исти случај је и када је на дневном реду Савјета министара или парламента БиХ одлука која би, ако би била усвојена, због негласања српских представника или њиховог неприсуствовања, могла нанијети штету Републици Српској”, појаснио је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да су закључци објављени транспарентно и доступни су на интернет страници Народне скупштине.

“Свако може видјети да у тим закључцима није ништа двосмислено, да је јесно наведено да српски представници у заједничким институцијама имају обавезу да спријече доношење одлука које су против интереса Републике Српске”, рекао је Чурбиловић.

Чубриловић је додао да ће се у свим другим случајевима, када је ријеч о одлукама које се не тичу Републике Српске, они суздржати од изјашњавања.