БАЊА ЛУКА, 22. марта – Градски одбор ДЕМОС-а предлаже да град Бањалука, уз усклађивање прописа о заштити животне средине са прописима Европске уније, у будућности размишља и о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода, која би услиједила након изградње четири колектора, изјавио је члан Предсједништва Градског одбора Миленко Јаћимовић.

Он је указао на то да је потребно да град издвоји значајнија средства за заштиту животе средине, те да је неопходно изградити колекторе за отпадне воде које се испуштају у ријеку Врбас.

“Добијањем одобрења за отварањем приступних преговора БиХ са ЕУ отвориће се и разна финансирања и пројекти из тзв. зелене агенде, тако да у сваком случају и локална заједница и Република Српска требају аплицирати за такве пројекте”, истакао је Јаћимовић.

Члан Градског одбора ДЕМОС-а, хемичарка Радана Кузмановић Бјелајац рекла је да се у граду, на потезу од Зеленог до моста Венеција, налази велики број канализационих испуста којим се отпадне воде испуштају у ријеку Врбас, те истакла да то има веома негативан утицај на животну средину, на становништво и на здравље купача.

Она је нагласила да се воде морају примарно заштити, јер без овог природног ресурса који представља велико богатство, нема живота ни за садашње ни за будуће генерације.