БАЊА ЛУКА, 09. септембра – Градска организација жена ДЕМОС-а Бања Лука, јуче је у Парку “Младен Стојановић”, пригодном акцијом обиљежила Међународни дан писмености, како за појединца, тако и за друштвену заједницу у цјелини.

Предсједник Градске организације ДЕМОС Бања Лука, Боран Босанчић истакао је да је, осим основне писмености, веома важно развијати дигиталну, информатичку, визуелну и медијску писменост.

Истакао је да су развијање писмености, очување српског језика и ћирилице веома важни за очување националног идентитета, а то је један од темеља програма ДЕМОС-а.

Предсједница Градске организације жена ДЕМОС-а Бања Лука Данијела Мирковић истакла је да је у оквиру данашњих активности обиљежавања Међународног дана писмености промовисан и подијељен материјал грађанима указујући на важност писмености и апелује да је потребно више платити пажња на образовање, писменост и његовање културе дијалога.

– Према подацима Унеско Завода за статистику, око 750 милиона људи у свијету је неписмено, што је поражавајући податак. Порука коју смо жељели послати је да поред основне писмености која подразумијева читање и писање постоје и друге врсте писмености попут дигиталне, визуалне, информатике, медија, функционалне и сл. Свака од наведених писмености важна је за развој цјелокупне личности. Позивамо младе да читају што више књига и стручне литературе како би обогатили фонд ријечи и тиме развили своја знања и вјештине. Kњига је човјеков најбољи пријатељ – рекла је Мирковић.

У акцији обиљежавања Међународног дана писмености присуствовала је и предсједница Организације жена ДЕМОС-а на нивоу Републике Српске, Радмила Kочић Ћућић.