БАЊА ЛУКА, 11. августа – Предсједништво Градског одбора ДЕМОС-а Бања Лука сматра да изградња централног спомен-обиљежја борцима Војске Републике Српске у центру Бање Луке, на локацији која је усвојена још у фебруару ове године, треба да се настави и да се изгради у што је могуће краћем временском року, уз координацију са релевантним институцијама Републике Српске и уз учешће борачких организација.

Кажу да изградња споменика не смије да се претвори у политичку свађу, јер је срамота да не постоји споменик онима који су херојски животе дали стварајући Републику Српску.

Градски одбор ДЕМОС-а истиче да постоје и друге адекватне локације у Бањој Луци за изградњу централног спомен-обиљежје, као што је простор између студентског кампуса и тржног центра „Делта“, али да је тешко сада све вратити на почетак имајући у виду да су већ раније усвојене измјене регулационог плана, да је завршен конкурс за идејно рјешење, да су добијени локацијски услови и да су почели радови на изградњи спомен-комплекса.

„Подржавамо иницијативу да се одржи сједница Скупштине Града, како би се размотрила и појаснила спорна питања и отклонили евентуални технички пропусти, те да се у спомен собу, која ће бити саставни дио комплекса централног спомен-обиљежја, уврсте и борци Војске Републике Српске Крајине који су, такође, учествовали у ослободилачко-одбрамбеном рату“, рекли су у ГО ДЕМОС-а Бања Лука.

Из Градског одбора ДЕМОС-а Бања Лука су поручили да иницијатива за одржавање референдума у вези локације централног спомен-обиљежја борцима Војске Републике Српске није оправдана имајући у виду да је то питање ријешено ранијом измјеном регулационог плана, те да је недопустиво да питање погинулих бораца буде политичка тема већ је то тема којом треба да се баве републичке институције и борачке организације Републике Српске, проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.