БАЊА ЛУКА, 30. СЕПТЕМБРА – Кандидат ДЕМОС-а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ Данка Игњатовић сматра да је за Републику Српску важно очување културног идентитета, због чега је и током кампање промовисала идеје везане за оснаживање позоришних активности у будућности.

Игњатовићева се залаже за успостављање „Позоришног система“, који треба да ојача позоришне активности и продукцију у свим локалним заједницама.

„Тим пројектом би се остварили сљедећи циљеви – постојеће празне сцене би добиле садржај, култура би била доступна свим становницима и равномјерно распоређена у свим срединама Републике Српске, глумци и позоришни радници би били запослени у пуном капацитету и значајно би се повећала продукција представа. Такође, постојећа средства би била усмјерена у домаћу продукцију, а не у плаћање гостовања трупа са стране, док би културна политика била у функцији његовања националног идентитета и универзалних људских вриједности“, поручила је Данка Игњатовић, кандидат ДЕМОС-а за Парламентарну скупштину БиХ.

Посебно наглашава да за концепт „Позоришног система“ за који се залаже није потребан додатни новац, нови објекти, нити нови људи, јер све то већ постоји, али није добро организовано нити усмјерено.

„Оно што се овим позоришним системом предлаже јесте да наше сцене буду пуне садржаја, а да се новац, који се свакако троши, усмјери на сопствену продукцију. Овај систем треба, прије свега, да пружи наду глумцима и културним радницима да пронађу запослење и покажу своје драмско умијеће. Овим системом добијамо адекватне садржаје за дјецу, која ће његовати оне вриједности које су код нас у Републици Српској заступљене од малих ногу. Такође, сви грађани имаће доступне садржаје у оном обиму у ком је то потребно да би културне потребе сваког становника биле задовољене. Јер, за развој цјелокупног друштва, несумњиво, неопходно је јачање културе“, поручила је Игњатовићева.