БИЈЕЉИНА, 06. новембра – Kлуб одборника ДЕМОС-а у бијељинском градском парламенту истиче да је одлука о забрани рада недјељом за трговине подручју града захтијевала детаљнију анализу, а да се из свега до сада виђеног стиче утисак да је посриједи “само популизам градоначелника Љубише Петровића, који ће се на крају само радницима обити о главу”.

У Kлубу сматрају да та одлука садржи низ мањкавости, због чега изражава сумњу у њен позитиван исход, што су и истакли у скупштинској дискусији.

“ДЕМОС је од свог оснивања опредијељен за заштиту права радника, али ова одлука далеко је од тог рјешења. Првенствено сматрамо да се забраном рада недјељом неће стати у крај израбљивању радника од неодговорних послодаваца, што се може видјети по њиховим првим изјавама након усвајања одлуке. Послодавци већ најављују да ће ићи у два правца – или ће смањити личне дохотке или ће смањити број радника”, саопштено је из бијељинског ДЕМОС-а.

У саопштењу је наведено да је негативне прогнозе у Скупштини изнијела и одборник Мирјана Орашанин, чија је анализа показала да ће ова одлука довести до отказа и смањења прихода.

“Из тог разлога, став Kлуба одборника ДЕМОС-а је да је приједлог препун мањкавости, површан, без консултације струке и адекватних упоришта у пракси.
И поред свега тога, клуб одборника ДЕМОС-а је у договору са коалиционим партнерима подржао наведено рјешење, што се не може рећи за поједине одборнике опозиције”, наведено је у саопштењу.

Из овог одбора истичу “лицемјерство младог одборника Милоша Станишића /ДНС/, који је прије гласања о овом приједлогу напустио салу и тако бригу о приватном бизнису, који много зависи од доласка посјетилаца викендом у Бијељину, ставио изнад интереса грађана”.

“Сматрамо да би се положај радника у овим дјелатностима дугорочно побољшао ограничавањем рада недјељом, појачаним инспекцијским контролама и плаћањем прековременог и рада празницима. ДЕМОС ће у наредном периоду пратити ситуацију и анализирати резултате ове одлуке у Бијељини, а за које је одговоран искључиво градоначелник као предлагач”, напоменули су из овог одбора.