ДОБОЈ, 22. октобра – Градски одбор Демократског савеза ДЕМОС представио је у Добоју програм развоја града у периоду од 2020. до 2024. године, а који садржи шест важних корака за будућност ове локалне заједнице.

Предсједник ГО ДЕМОС Добој Слађан Јовић нагласио је да је овим програмом јасно дефинисано шта то Добој нема, а требало би да има, као модеран, европски град, важно саобраћајно и привредно чвориште.

Први корак је изградња Добојског кеја, чиме грађани Добоја, навео је Јовић добијају модерно шеталиште, трим и бициклистичке стазе, те купалиште, а тиме ће бити омогућена и изгадња угоститељско-туристичких објеката, што, опет, даје основу за развој  локалног турзима.

“Оно што је најбитније јесте да изградњом кеја добијамо и заштиту од евентуалних поплава, за које никако не желимо да се понове, посебно не у обиму у којем су нас задесиле 2014. године”, навео је Јовић.

Други корак је развој привреде, јер је Добој и у бившој СФР Југославији био важна раскрсница путева и други по реду жељезнички чвор у некадашњој држави.

Изградњом модерних саобраћајница, наводи Јовић, Добој добија другу димензију, прилику коју треба и мора да искористи, првенствено за отварање нових радних мјеста.

“Без развоја привреде, подршке малим и средњим предузећима, не може се очекивати ни побољшање стандарда живота грађана нити смањити евидентно забрињавајући одлазак људи из града”, закључио је Јовић.

Следећи корак је туризам, који је као потенцијал препознат у цијелом свијету.

Добојска тврђава, наводи Јовић, као симбол града, треба да буде редовна дестинација ђачких екскурзија, те да обогати и понуди боље културне и угоститељске садржаје.

Добојски крај обилује и другим туристичким бисерима, попут Преслице, Гостиља, Горанског језера, Дјевојачке пећине, бројних манастира, купалишта, етно села.

“Све су то потенцијали, који могу да запосле велики број младих људи и уједно понуде квалитетан садржај за туристе и грађане Добоја. Манифестација „Дани Иве“ треба да буде промовисана у регионалним оквирима”, додао је Јовић.

Четврта тачка програма је пољопривреда, а на градској управи је да планским мјерама унаприједи пољопривредну производњу.

Подстицај пољопривреди, наводи он, мора да буде обавезна буџетска ставка, што би требао да буде додатни импулс свима који желе да производе квалитетне и конкурентне производе.

Отварањем тржнице затвореног типа, тврди даље Јовић, обзебједиће се адекватан простор за пласман домаћих производа, уз све санитарне и хигијенске мјере.

“Промоцију наших домаћина потребно је остварити и отварањем „Добојске куће“ са нашим домаћим производима и радиностима, са нечим што ће сви понијети из Добоја и што ће бити предмет куповине када поново дођу у Добој”, рекао је Јовић.

Социјални програм за грађане пети је корак у ДЕМОС-овом програму за развој Добоја и у оквиру њега, ова странака ће на сваком кораку, поручује Јовић, промовисати слободну и једнакост, људскост и хуманост, доброчинство и помоћ.

Одборници ДЕМОС-а ће иницирати отварање сигурне куће за жртве насиља или педофилије, које због чињенице да се немају гдје склонти, годинама трпе насиље и тортуру од стране својих злостављача.

“Озбиљно ћемо радити и на побољшању статуса најранијивијих категорија, које би требало да чине јаку средњу класу, која је основ сваког друштва, а  то су пољопривредници, борци, ратни војни инвалиди, породице погинулих, пензионери, радници и млади”, обећао је Јовић.

На крају, али не и мање битно, јесте програм промоције културе и спорта.

Према његовим ријечима, посебна пажња ће се поклонити разним културним манефстацијама, по којима ће Добој бити препознат у окружењу.

“Наши одборници ће покрнеути иницијативу за оснивање градског позоришта, јер сматрамо да Добој има реалне основе, потенцијал и потребе за једном оваквом установом културе. Поред тога, промоција спорта мора да буде спроведена кроз правичан и систематски приступ свим спортовима и спортским колективима, као и циљевима, који доприносе томе да се наше спортске екипе такмиче у највишим ранговима такмичења”, закључио је Јовић.