БАЊАЛУКА, 28. МАЈА  – Потребно је отворити преговоре свих релевантних субјеката о изналажењу модела приједлога за повећање плата који би био заснован на стимулацији оних са највећим учинком рада, са циљем задржавања квалитетног медицинског кадра, закључено је данас на форуму “Унапређење здравственог система Српске” у организацији Тима за здравство Градског одбора  Демоса Бањалука.

Тим за здравство Демоса Бањалука отворио је, у склопу овог форума, дискусију о проблемима и изазовима пред којима се налази здравствени систем Републике Српске, међу којима су посебно истакнути дефицит здравствених радника и економска одрживост здравственог система.

“Закључак форума је да је неопходно покренути активности на преквалификацији и доедукацији средњег немедицинског у медицински кадар за особе млађе од 45 година, као и синхронизовати потребе за здравственим радницима, са образовањем и уписном политиком како у средњошколском, тако и у високошколском систему, те демографским приликама у Републици Српској”, саопштено је из Демоса.

Са циљем оптимизације односа улагања у здравствени систем и очекиваних ефеката Демоса предлаже да се посебна пажња обрати на креирање плана мреже здравствених установа који ће одражавати реалне потребе становништва, дефинисање поступака и процедура које ће се развијати у склопу матичног здравственог система, те оних које је исплативије обављати у иностранству, јер не постоји квантитативна потреба за њихово увођење у систем.

У Демосу сматрају да је потребно развијати конкурентност понуде здравствених установа, како би својим услугама привукли и грађане који нису осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске, те успостављања надзора и оцјене квалитета услуга које пружају здравствене установе и реформе процедура јавних набавки кроз нову легислативу с циљем не само добијања повољнијих понуда, него и веће експедитивности самих набавки.

Закључци форума биће достављени надлежним институцијама на разматрање и поступање.