БАЊА ЛУКА, 13. март – Демократски савез (ДЕМОС) сматра да избор чланова Централне изборне комисије БиХ Ахмета Шантића, Суада Арнаутовића, Вање Бјелице и Јована Калабе није у складу са Изборним закономБиХ.

Изборни закон БиХ прописује да се чланови ЦИК-а којима је истекао мандат не могу разријешити док се у потпуности на заврши изборни циклус, односно док се не проведу изборни резултати. Познато је да ЦИК још није потврдио изборене резултате за предсједника и потпредсједнике Федерације БиХ чиме је разрјешење чланова ЦИК-а незаконито. ДЕМОС очекује да ће ову чињеницу судови имати у виду и да ће у складу са законом одлуку о разрјешењу и именовању нових чланова ЦИК-а, ставити ван снаге.

ДЕМОС сматра да је недопустиво да у ЦИК-у, као професионалном тијелу, буду ангажовани страначки кадрови који не испуњавају стручне услове.

Странке из Републике Српске, чији чланови су на незаконит начин изабрани за нове чланове ЦИК-а, овим чином показале су да им је на првом мјесту партијски интерес, будући да су својим гласањем у Парламентарној скупштини БиХ поступили супротно закључцима Народне скупштине Републике Српске.

ДЕМОС истиче да избор нових чланова ЦИК-а није у интересу Републике Српске и њених грађана, него је то интерес Странке демократске акције и забрињавајуће је то што су за спровођење свог плана добили подршку двију странака из Републике Српске.

ДЕМОС истиче да је незаконитим избором чланова ЦИК-а у Паралментарној скупштини БиХ дерогирана изборна воља демократске већине грађана Републике Српске.