БАЊА ЛУКА, 02. септембра – Демократски савез – ДЕМОС представио је вечерас у Бањалуци своје кандидате за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентране скупштине БиХ на предстојећим општим изборима.

Лидер странке и носилац листе за Изборну јединицу три Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је на скупу да је Република Српска вриједност коју треба сачувати по сваку цијену.

У обраћању присутнима Чубриловић је подсјетио је да су ово први општи парламентарни избори у којима ДЕМОС наступа као самостални политички субјект у Републици Српској и БиХ.

„Међутим, ми већ имамо искуство и добре резултате са локалних избора прије двије године, а све процјене говоре да ћемо на овим изборима остварити још бољи резултат. Бићемо парламентарна странка у Републици Српској без које неће моћи да се формира будућа власт, а очекујемо да имамо и свог посланика у Парламенту БиХ“, рекао је Чубриловић.

Он је позвао грађане Републике Српске да гласају за ДЕМОС, јер је то, прије свега, озбиљна и одговорна политичка странка, народњачке, умјерене орјентације која се залаже за интерсе свог народа, али је спремна на сарадњу и компромис на политичкој сцени Републике Српске и БиХ.

Истакао је и да ДЕМОС није до сада, а неће ни у будућности, производити било какве конфликте на политичкој сцени.

„Ми кампању нећемо водити нападајући друге, него афирмишући свој програм и наше кандидате. Ми нудимо реалан програм и спремни смо да уложимо максималан напор с циљем да се мијења стање у областима које живот значе као што су енергетски сектор, туризам, запошљавање, образовање, управљање природним ресурсима и јавним добрима, јачање локалне самоуправе и равномјернији развој цијеле Републике“, истакао је Чубриловић.

Додао је и да ДЕМОС не штити неодговорне функционере и директоре у јавном сектору, не бира и не даје нестручне и неодговорне кадрове, већ напротив – тражи рад, резултате и одговорност.

„ДЕМОС је странка која на изборе излази свијетла образа. Наших кадрова нема у аферама. На нашим листама су кандидати који оличавају спој искуства и младости, односно људи који иза себе имају остварене резултате у областима којима се баве. Зато гласајте за кандидате са наших листа и заједничке кандидате за инокосне функције у Републици Српској и БиХ“, истакао је Чубриловић.

Он је истакао да ДEMOС у потпуности подржава кандидате СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорада Додика и за српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић.

Kандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске на предстојећим изборима Милорад Додик пожелио је ДЕМОС-у срећу на изборима, нагласивши да су СНСД и ДЕМОС сигурни и поуздани партнери.

“Потпуно је сигурно да ћемо заједно са нашим коалиционим партнерима, прије свега са ДЕМОС-ом и другима, правити коалициону владу и након ових избора”, рекао је Додик, који је присуствовао почетку кампање ДЕМОС-а.

Истакао је велики допринос ДЕМОС-а оствареним успјесима у протеклом времену, додајући да су стабилизација скупштинске већине и доношење важних одлука били дио тог заједничког напора и изразио очекивање да ће се наставити побједнички пут владајуће коалиције.

Kандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима Жељка Цвијановић истакла је да је ДЕМОС важан партнер у провођењу коалиционих политика у оквиру Владе и Народне скупштине Републике Српске.

Она је рекла да су кроз вишегодишње партнерство и сарадњу са ДЕМОС-ом ријешена важна питања за Републику Српску.