БАЊА ЛУКА, 25. ОКТОБРА – ДЕМОС је данас позвао своје чланове и симпатизере да присуствују вечерашњем митингу „Отаџбина зове“, који се одржава у Бањoj Луци, и да пошаљу јасну и гласну поруку да се изборна воља грађана Републике Српске, исказана на демократским изборима, мора поштовати.


”ДЕМОС сматра да је провођење изборне воље грађана Републике Српске најважнији задатак и циљ свих грађана Српске, који су свјесни да је то једини пут очувања и јачања свих њених институција и да свака политизација изборног процеса уводи Републику Српску, њене институције, али и све њене грађане у неизвјесност и нестабилност”, саопштено је из ДЕМОС-а.

Како је наведено, ДЕМОС позива Централну изборну комисију БиХ да се одупре унутрашњо-политичким и спољним притисцима и да, у складу са законом и Уставом ове земље, што прије прогласи резултате избора за све нивое власти.

”Нама је јасно да онај ко проблематизује избор за предсједника Републике Српске, жели да проблематизује и најважнију институцију Републике Српске. Као што нам је јасно, и као што су потврдили сви наши чланови бирачких одбора, разлога за стављање сумње у тај избор апсолутно није било. Једини разлог био је и јесте дестабилизација Републике Српске и покушај увођења у правни и политички хаос”, истакнуто је у саопштењу.

ДЕМОС је позвао грађане Републике Српске да одбаце подјеле које им се покушавају наметнути овом провидном постизборном епизодом.

”Изражавамо наду да ће и они грађани Републике Српске, који су гласали другачије, схватити о чему се ради и својим ангажманом и ставом бранити изборну вољу већине, а на тај начин и демократски капацитет Републике Српске и несметано функционисање свих њених институција”, наглашено је у саопштењу.

Из ДЕМОС-а су позвали све учеснике вечерашњег митинга да на миран и достојанствен начин пошаљу поруку да се изборна воља грађана Републике Српске мора поштовати.

”То је наш дуг и наша патриотска обавеза”, наведено је у саопштењу.