БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА  – Демократски савез – ДЕМОС поздравља постизање политичког договора којим је, након скоро године, коначно одблокирано конституисање Савјета министара и испоштована демократска воља грађана исказана на општим изборима 2018. године.

“За све грађане Републике Српске и БиХ веома је важно да заједнички органи и институције коначно почну да раде у пуном капацитету, посебно имајући у виду да су, због непостизања политичког договора, блокирана значајна средства, посебно она намијењена за инфраструктурне пројекте који су окосница развоја цијелог друштва”, саопштено је из ове странке.

У ДЕМОС-у изражавају увјерење да ће, након јучерашње одлуке Предсједништва БиХ о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, спласнути политичке тензије и да ће заједничке институције, након постизања политичког договора, бити одблокиране и почети да се баве питањима битним за квалитетнији и бољи живот свих грађана Републике Српске и БиХ.

“Јасно је да је политичким странка које су побиједиле на изборима у Републици Српској народ дао мандат да га воде и представљају и да преузму одговорност за процесе и активности које раде у служби и у интересу грађана”, истиче се у саопштењу.

Због тога, додаје се, ДЕМОС још једном поздравља коначно именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег што је важан корак ка конституисању новог Савјета министара и истиче важност постизања политичког компромиса.