БАЊА ЛУКА, 12. новембра – Предсједник Политичког савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић изјавио је данас да БиХ не може бити унитарна нити централизована држава и упозорио да она не може опстати са доминацијом било којег народа.

БиХ, сматра Дмичић, може бити само сложена држава у смислу изворних уставних начела о њеној унутрашњој структури.

Он је истакао да се превиђа постојање снажне идентификације српског, као и осталих народа који у њој живе са Републиком Српском и изражавање дубоке лојалности и патриотизма према њој.

“Република Српска има систем органа и институција који самостално обављају своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције. Према свом уставном положају у оквиру БиХ, Република Српска је, као трајна правна и политичка категорија, настала с циљем очувања идентитета, субјективитета и државности српског народа, као конститутивног народа у БиХ, што је у складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација”, рекао је Дмичић за Срну.

Дмичић је истакао да борба политичких представника Републике Српске за враћање надлежности, које је изворно имала, није никакав политички хир нити инат било коме, него насушна потреба.

“Неопходно је одбацити све захтјеве за укидање Републике Српске и оспоравање њеног имена и постојања, као и захтјеве за укидање механизама заштите ентитетских интереса”, сматра Дмичић.

Он је напоменуо да је територија БиХ у ратним сукобима подијељена и тешко може постати цјеловита, а да је добар дио њеног становништво не доживљава као своју заједницу, додајући да је власт на нивоу БиХ много мање ефективна од власти у Републици Српској.