БАЊА ЛУКА, 01. марта – Професор уставног права и предсједник Политичког савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић рекао је за РТРС да је Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти већ у правном поретку Републике Српске.

Дмичић је истакао да у Уставу БиХ не постоји категорија државне имовине и да Устав децидно дефинише надлежности БиХ, а све оно што није наведено као надлежност БиХ, припада ентитетима.

“Ентитет има потпуно суверено право да уређује имовинско-правне односе. Ентитет је једини титулар права на имовину”, рекао је он.

Дмичић је истакао да Уставни суд БиХ не може бити стваралац уставних ни законских норми, већ само корективни фактор који помаже очувању и тумачењу тих норми.

“Уставни суд је чувар и тумач највишег правног акта, а то је Устав”, рекао је он.

Када је ријеч о одлуци Кристијана Шмита да суспендује примјену Закона о непокретној имовини, Дмичић је рекао да је то наставак праксе “охаеризма”, односно кршења односа и расподјеле надлежности и урушавања уставне аутономије ентитета.

“Шмит не може бити уставотворац ни законодавац, јер је питање имовине искључива надлежност Републике Српске и Федерације БиХ”, поручио је Дмичић и додао да Република Српска има сва легитимна права да брани своју имовину.