БАЊА ЛУKА, 4.  јуна –  Демократски савез (ДЕМОС) настојаће да на предстојећим локалним изборима у БиХ буде међу четири најзначајнија политичка субјекта у Републици Српској, а други у оквиру владајуће коалиције са СНСД-ом, изјавио је предсједник Политичко-економског савјета ДЕМОС-а Миле Дмичић.

Након сједнице Политичко-економског савјета ДЕМОС-а у Бањалуци, Дмичић је рекао новинарима да ДЕМОС расте као политичка партија и да има циљ да на локалним изборима обезбиједи од 60 до 80 одборничких мјеста у скупштинама општина и градова, те одређен број начелника јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

“На основу резултата на локалним изборима ДЕМОС би покушао да се што је могуће боље позиционира у свим осталим органима и институцијама јединица локалне самоуправе и републичким органима, јавним предузећима и установама у Републици Српској”, истакао је Дмичић.

Он је рекао да ће се у фокусу политичког и изборног програма ДЕМОС-а наћи мјере и активности са становишта економског живота, односно привредне активности и интереси грађана након пандемије вируса корона.

“ДЕМОС ће доношењем изборних програма у јединицама локалне самоуправе покушати да обезбиједи да он буде реалан и проводив и да његови циљеви и задаци буду у директној вези са потребама и интересима сваког грађана, те да дамо свој допринос стабилизацији и демократском развоју и просперитету друштва”, истакао је Дмичић.

Он је нагласио да у фокусу политике ДЕМОС-а мора бити човјек – грађанин, те да ће покушати да се све у Републици Српској окрене том интересу.

На питање новинара да прокоментарише смјену министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић и да ли би она била радо виђен члан и дио ДЕМОС-а, Дмичић је рекао да је ДЕМОС демократска партија која ће прихватити свакога ко ће искрено својим политичким ангажовањем допринијети остваривању политичког програма и статута странке.

“Да ли ће Решићева изразити интерес да у ДЕМОС-у нађе свој наредни политички колективитет о томе ће одлучивати руководећи органи”, рекао је Дмичић.