БАЊАЛУКА, 14. МАРТА – ДЕМОС на предстојећим локалним изборима неће учествовати ни у једној предизборној коалицији без претходног потписивања детаљног и јасног споразума или другог заједничког акта, одлучио је данас Политички савјет странке.


Предсједник Политичког савјета Миле Дмичић рекао је да су ставови донесени са становиштва стварања бољих услова, првенствено када је ријеч о уставном положају и надлежностима Републике Српске у оквиру БиХ.

“Највећи дио наше пажње посветићемо успостављању институционалног, организационог и сваког другог облика организовања и учешћа грађанина у локалној заједници с циљем учешћа грађана у одлучивању о властитим и општим друштвеним питањима”, изјавио је Дмичић новинарима након сједнице Политичког савјета.

Он је додао да је у том смислу иновација законодавства у области локалне самоуправе и управе првенствено у јачању улоге изборних органа, скупштина и извршних органа, начелника и градоначелника и оних који предсједавају највишим изборним тијелом у тим срединама.

Дмичић је указао на потребу унапређења животне средине, стварања услова да се рјешавају најконкретнија питања од изградње локалних и регионалних депонија до заштите живота и здравља људи, те истакао подршку у изради социјалне карте ради планирања развоја локалне заједнице.

Према његовим рјечима, исказано је све оно што се односи на нарушавање положаја и улоге Републике српске, посебно када је ријеч о оптуживању њених кадрова, попут предсједника Републике Милорада Додика којем се суди јер је вршио своје уставне и законске надлежности.

Коментаришући санкције Министарства финансија САД предсједавајућој Вијећа народна Сребренки Голић и још за двоје сарадника предсједника Републике Српске, Дмичић је рекао да на таквим примјерима пада међународно право.