БАЊА ЛУКА, 19. септембра – Уставни суд БиХ нема надлежност да утврђује која имовина припада БиХ нити да врши расподјелу надлежности између ње и ентитета, већ само да тумачи и штити Устав, рекао је професор уставног права Миле Дмичић, који је и предсједник Политичког савјета ДЕМОС-а.

Свако одлучивање изван тих оквира разграђује БиХ, а дискриминација Републике Српске предуго је на овој сцени, додао је Дмичић пред сједницу Уставног суда БиХ и одлуку о републичком Закону о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Српске.

Дмичић је истакао да имовина припада ентитетима и да је свако оспоравање имовине Републици Српској неуставно.

Он је додао да категорије државне имовине нема ни у уставној ни у законодавној материји на ниову заједничких органа и институција БиХ.

– Све што би се учинило у идућем одлучивању Уставног суда БиХ, можемо рећи из угла науке и струке, биће неуставан и незаконит чин, али и са теоријског и емпиријског гледишта судовање које директно угрожава правну сигурност и дерогира ентитетско законодавство – рекао је Дмичић за Глас Српске.

Он је навео да су дејтонска рјешења зауставила трагичне сукобе тек када је међународним споразумом остварено територијално разграничење између зараћених народа у омјеру 51:49, енитети добили чврст територијални омјер и тако је настала БиХ.

– Сада чином високих представника и Уставног суда БиХ спајамо имовину да би заправо растакали државу – закључио је Дмичић.

Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Српске усвојен је у Народној скупштини 10. фебруара након чега је прошао предвиђене процедуре и добио зелено свјетло Уставног суда Републике Српске.

Међутим, прије ступања на снагу, Кристијан Шмит га је суспедовао и донио одлуку о неспровођењу све док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању.